Vatisa

Klipp triglycerider för att minska din aptit

Klipp Triglycerider att minska din aptit  

Du vill gå ner i vikt, men du är alltid äter. Förutsätt inte en enkel brist på viljestyrka är att skylla. Ny forskning pekar på en möjlig ny skyldige: höga triglycerider.

Bry dig om ditt aptit

Du kanske inte tänker på din hjärna som en mag-orgel. Men det är där historien om triglycerider och aptiten börjar.

Din kropp producerar olika hormoner som bygger på dess behov av mat. Dessa hormoner färdas sedan via blodet till hjärnan. Väl inne i hjärnan, hormoner förmedla kemiska meddelanden som hjälper avgöra om du känner dig svalt eller fyllda.

Innan detta kan ske måste emellertid hormonerna ange ditt hjärnan från blodet via en gateway som kallas blod-hjämbarriären. Det är där höga triglycerider kan komma in i bilden, genom att påverka hur mycket hormon kommer in i hjärnan.

Den leptin anslutning

En nyckelhormon för styrning aptit är leptin produceras av fettceller i hela kroppen. Höga nivåer av leptin i hjärnan skapar en känsla av fullkomlighet och dämpa aptiten. Låga nivåer få motsatt effekt, vilket orsakar hunger.

För några år sedan, forskare vid St Louis University studerade leptin och triglycerider i möss. De fann att höga triglycerider i möss stört leptin förmåga att passera genom blod-hjärnbarriären. När triglycerider sänktes med medicinering, leptin kunde få in i hjärnan som normalt igen.

Även om denna studie gjordes i möss, kan något liknande att hända i människor. Höga triglycerider kan blockera leptin, vilket leder till en över Amped aptit och överätande. Att sänka triglycerider kan hjälpa till att få en rasande aptit tillbaka under kontroll.

Effekten på ghrelin

På senare tid, en studie av samma forskargrupp 2008 såg en andra hormon som kallas ghrelin. Detta hormon, huvudsakligen produceras i magsäcken, varvtal upp aptiten. Normalt, när magen är tom, ghrelin nivåerna stiger snabbt och låta hjärnan vet att det är dags att äta. Så fort magen är full, ghrelin nivåerna sjunker och hungern avtar.

Denna studie, också gjort på möss, fann att triglycerider hjälpte ghrelin passera genom blod-hjärnbarriären snabbare. Så triglycerider inte bara blockera leptin, ett hormon som dämpar aptiten, men också öka ghrelin, ett hormon som stimulerar äta.

Resultatet: Höga triglycerider gör möss vill äta mer. Och forskarna är nyfiken på om de kan ha samma effekt på människor.

Sänk dina triglycerider

Om du har kämpat för att gå ner i vikt, du är inte ensam. Hormonella faktorer kan spela en roll i hur tufft det är att kasta extra pounds. Om forskning i möss bekräftas i folk, kunde sänka din triglycerider hjälpa till att förbättra dessa hormonella faktorer.

Lyckligtvis några av samma livsstil som hjälper lägre triglycerider också hjälpa dig att gå ner i vikt. Dessa inkluderar att få regelbunden motion och skära ned på tillsatt socker, raffinerat spannmål, och överskott alkohol. När pounds avhopp, kan dina triglyceridnivåer falla ännu mer, eftersom viktminskning i sig bidrar också till att minska triglycerider. Det är den typ av positiv cykel som kan leda till bättre hälsa runt om.