Vatisa

7 coping tips för kronisk migrän

Som en neurolog som specialiserat sig på huvudvärk, ser jag patienter med kronisk migrän-en allvarlig och försvagande sjukdom som kan orsaka måttlig till svår funktionsnedsättning. Enligt Migrän Research Foundation, ca 2% av människor i Europa lider med kronisk migrän. Kronisk migrän definieras som huvudvärk som förekommer på mer än 15 dagar varje månad. Vissa människor lider av migrän kontinuerligt hela dagen, varje dag i månaden.

Migrän är en neurologisk sjukdom. Det är viktigt att förstå att kronisk migrän är fysiologiska, inte psykologisk. De är relaterade till hur din kropp fungerar och inte orsakas av problem med ditt sinne. Viktigast är migrän mer än en dålig huvudvärk. Det är en samling av neurologiska symtom som kan vara huvudvärk, synförändringar, yrsel, illamående och kräkningar, och extrem känslighet för ljus, ljud, beröring och lukt.

Kronisk migrän orsakas av en kombination av miljömässiga och ärftliga faktorer. Vissa människor säger till mig att "min mamma har migrän, men hon har dem en gång om året." Att ha en familjemedlem som lider av någon typ av migrän kan tyda på en genetisk disposition som gör dig mer mottaglig för att få huvudvärk. En familjemedlem kan ha daglig huvudvärk, en annan bara en gång om året.

Även om du inte kan välja dina föräldrar, kan du ta itu med huvudvärk triggers. Stress, magnesiumbrist, koffein, sömnmönster, och näringsmässiga faktorer kan orsaka huvudvärk. Ditt första steg för att lära din huvudvärk triggers är att föra dagbok. Jag utvecklade en iPhone app, Huvudvärk Relief dagbok, för att hjälpa patienter att hålla en korrekt bild av sin huvudvärk. Att hålla en dagbok hjälper dig att lära dig vad som utlöser din egen huvudvärk och hjälper läkaren utforma en behandlingsplan för just din sjukdom.

Jag rekommenderar ofta följande behandlingar till min kroniska migränpatienter: Undvik koffein, få regelbunden motion, prova biofeedback / meditation, ta en magnesium tillägg, och prova Botox (botulinumtoxin typ A). Mer än 70% av de patienter som jag behandlar med Botox finna lindring. Här är några ytterligare coping tips jag har för människor som lider av kronisk migrän.

  1. Få aerob träning. Ett av de beprövade sätten att lindra stress, framför allt visat sig hjälpa människor med migrän, är regelbunden aerob träning. Jag brukar rekommendera minst tre gånger i veckan i minst 30 eller 40 minuter. Det finns ett direkt samband mellan mer motion och mindre huvudvärk. Vissa patienter säger att de inte har tid att träna, men du måste också tänka på tid förlorad när du drabbas av en migrän. Motion är viktigt om du vill bli bättre.

  2. Prova avslappningsövningar. Alla vet att stress är en viktig orsak till huvudvärk, och avkoppling terapi hjälper. Biofeedback är en typ av datoriserad avslappningsträning, och det fungerar för många av mina patienter. Progressiv avslappning fungerar också, liksom yoga och meditation. Alla terapier avkoppling är lika effektiva.

  3. Håll dig till en regelbunden sömn schema Gå att sova vid samma tid varje kväll,. Vakna vid samma tid varje morgon, även på helgerna. Både brist på sömn och för mycket sömn kan orsaka huvudvärk.

  4. Ta magnesium tillskott. Magnesium brist kan orsaka migrän för vissa människor. Symtom på magnesiumbrist inkluderar migrän, kalla händer och fötter, premenstruellt syndrom, och muskelkramper i benen. För att komplettera med magnesium, börja med 400 mg dagligen.

  5. Undvik mat triggers. Vilken mat utlösa huvudvärk varierar från patient till patient. Vissa livsmedel triggers är snabbt uppenbara. Om du har ett glas vin och du får huvudvärk, då vin är en av dina mat triggers. Andra vanliga mat triggers är choklad, MSG (mononatriumglutamat), konserveringsmedel-laden mat och socker substitut. Många huvudvärk lider kan också ha en gluten känslighet och bör prova en glutenfri kost. Slutligen är sockerkänslighet ett vanligt problem med huvudvärk drabbade.

  6. Undvik koffein. Patienter ofta inte inser koffein är den skyldige, eftersom koffein hjälper ofta dem att må bättre. Verkligheten är att koffein tillbakadragande är det som ger dem deras huvudvärk. De har koffein och de känner sig bättre, men två timmar senare att de behöver mer koffein.

  7. Tänk kosttillskott. Slutligen finns det några kosttillskott som kan hjälpa människor med kronisk migrän, inklusive Q10 (300 mg), Tussilago (150 mg), Mattram, riboflavin (vitamin B2), vitamin B12 och fiskolja. Tänk på att Tussilago är en giftig växt så aldrig använda den i något annat än ren form. Tala med din läkare innan du lägger tillskott till din kost.