Vatisa

Förståelse psoriasis

Vad är psoriasis?

Psoriasis är en kronisk hudsjukdom som orsakar fjällning och inflammation. Det slår män och kvinnor lika och ofta förekommer hos unga vuxna. Läs mer om denna gemensamma hudsjukdom ›

Bildspel: En titt på psoriasis

Cirka 3 procent av befolkningen har en långvarig hudsjukdom som kallas psoriasis. Det kännetecknas av fläckar av inflammerad, fjällande hud, som vanligtvis känns kliande eller smärtsamma. Utseendet på dessa fläckar varierar, beroende på vilken typ av psoriasis du har. Plåstren kan uppstå på armar, ben, bål, hårbotten, handflator, fotsulor, könsorgan, och även insidan av munnen. Naglarna och leder ibland påverkas också.

Se bilder på psoriasis ›

Spotting psoriasis symptom och triggers

Psoriasis är en hudsjukdom som kan drabba alla på olika sätt. Vissa människors psoriasis är så milda att de inte ens vet att de har det. Andra har en allvarligare fall som påverkar stora delar av sin kropp.
Ändå, det är ingen tvekan om att psoriasis i hög grad kan påverka din vardag. Att förstå mer om psoriasis och dess utlösande faktorer kan vara en av de bästa sätten att förbättra din livskvalitet.

Läs mer om symptom och utlösare av psoriasis ›