Vatisa

HDL-kolesterol: är större verkligen bättre?

Att höja HDL med niacin tar en baksätet till att sänka LDL med statiner.

Läkare uppmuntrar ofta personer med hjärtsjukdom eller med risk för att det ska uppnå high-density lipoprotein (HDL) kolesterol nivåer över 40 milligram per deciliter (mg / dl). Nivåer lägre än så, det tänkande går, minskar denna "goda" kolesterolet makt för att skydda hjärta och kärl. Men det är viktigt att höja HDL kan vara vikande, särskilt för personer med absoluta bottennivåer low-density lipoprotein (LDL) kolesterolet.

Hur HDL har en kropp bra man inte förstått än hur LDL utför sitt ofog. Vi vet att HDL är ett flera saker samtidigt. Det tar bort kolesterol från artärerna och returnerar det till levern för omhändertagande. Den förhindrar syre från turboladdning LDL-kolesterol i en ännu mer skadlig artär-tilltäppning substans. Det lindrar inflammation, en bidragande orsak till plackutveckling. Det minskar också nivåerna av fibrinogen, en viktig aktör i bildandet av blodproppar som utlöser hjärtinfarkt och de flesta slag.

Men de många HDL förmåner har tydligen moot bland volontärer i AIM-HIGH studie. AIM-HIGH söks för att bestämma huruvida människor med hjärtsjukdom och de låga HDL-nivåer skulle uppleva färre kardiovaskulära problem efter att ha fått ett recept version av HDL booster niacin (även känd som vitamin B 3 eller nikotinsyra). De gjorde inte.

Människorna i niacin gruppen slutade med högre HDL-nivåer och lägre LDL och triglycerider än de i placebogruppen. Men under den treåriga studien fanns det ingen skillnad i de kliniska kategorier som verkligen räknas: hjärtinfarkt, koagulering-orsakade slår, och sjukhusinläggningar för - och dödar från - hjärtsjukdom (New England Journal of Medicine, publicerad på nätet 15 november, 2011).

Gjorde statiner gör det mesta av arbetet?

Här är hake: alla i AIM-HIGH också tar höga-tillräckligt doser av statiner för att få sina LDL nummer vägen ner (mellan 40 och 80 mg / dL). Så det är möjligt att höja HDL med niacin var överflödig. Vissa forskare förmoda att den mycket "statin-ized" folk i studien hade plack som redan var mycket stabil och inte utsatt för en koagel väckande brott, så det var inte mycket mer HDL kunde göra.

Detta åter antänds på frågan om de verkliga effekterna av HDL-nivåer på hjärtsjukdom och sökandet efter droger för att höja den. Livsstilsförändringar förblir den bästa insatsen, eftersom de också lägre LDL-kolesterol och har många andra hälsosamma effekter. Så, återigen, alla med eller i riskzonen för hjärtsjukdom bör

  • sluta röka och gå ner i vikt, om tillämpligt

  • ökad fysisk aktivitet

  • äta mer frukt och grönsaker, färre raffinerade kolhydrater, och inga transfetter.

Att dricka alkohol i måttliga mängder kan också vara en del av en hälsosam-hjärta livsstil (se faktaruta).

Det finns mer att alkohol än att höja HDL

Precis som HDL effekter på hjärtat och blodkärlen inte är helt klarlagda, varken är effekterna av alkohol. Måttlig konsumtion av alkohol (en drink en dag för kvinnor och två för män) ökar HDL och verkar att översätta till de totala kardiovaskulära fördelar, men att dricka mer än vad som kan göra allvarlig skada.

En studie väcker frågor om huruvida HDL-öka egenskaper av alkohol är helt ansvarig för dess välgörande effekter. När forskarna tittade på dryckesvanor bland nästan 150.000 norrmän som inledningsvis inte har hjärt-kärlsjukdom, fann de att måttliga imbibers hade högre HDL-nivåer och en lägre risk att dö i hjärtsjukdom än teetotalers över ett genomsnitt av åtta år. Ingen överraskning där.

Men när forskarna justerade statistiken och tog HDL nivåer ur ekvationen, upptäckte de att kopplingen mellan måttlig alkoholkonsumtion och färre hjärtsjukdomsdödlighet förblev ungefär samma. Det tyder på att en del icke-HDL-höjning fastighet i alkohol kan ge kardiovaskulära fördelar.

Vad som fastigheten är, ingen vet ännu, och även när vi gör, inte ordinera dig alkohol bara för att säkra en satsning mot hjärtsjukdomar. Och kom ihåg att även i måttliga mängder kan alkohol ökar risken att få en blödning (hemorragisk) stroke och risken att dö av något slag.

Deltidsarbete för niacin

Detta är inte nödvändigtvis slutet av vägen för niacin, en pre-statin pionjär i att hantera kolesterol. Resultat från en stor internationell niacin studie av en betydligt mer varierad deltagare pool än i AIM-HIGH förfaller i 2013. Det bör bidra till att klargöra niacin arbetsbeskrivning.

Fram till dess bör läkarna "tilldela [niacin] till tillfällig deltidsarbete" i människor som inte tål statiner, enligt en ledare som medföljer NEJM studien. Det kan också vara till hjälp i statinanvändare som fortsätter att ha envist höga LDL-nivåer. Men om du har HDL på 20-talet eller 30-talet och LDL på 70-talet eller 80-talet, liksom många av de AIM-HIGH deltagare, du kanske vill behålla en hälsosam livsstil snarare än att spendera extra pengar och effekter risksidan (framför allt rodnad och stickningar) genom att ta niacin.