Vatisa

Glidande skala för LDL: hur lågt ska du åka?

Målet för den säkraste mängden "dåliga" kolesterolet fortsätter att glida nedåt.

År 1986, ett "önskvärt" blodnivå av låg-density lipoprotein (LDL, den så kallade dåliga kolesterolet) var 130 milligram per deciliter (mg / dl). I dag föreslår information från medicinska antropologer och några kraftfulla kliniska försök den nya "önskvärda" borde vara hälften. Detta har riktlinje författare, läkare och resten av oss att undra: hur lågt ska vi gå med LDL?

LDL och artärer

Low-density lipoprotein partiklar är små, relativt stigande sfärer består av lipider (fetter) och proteiner. I rätt mängd, är LDL bra - behövs, faktiskt. Det färjor olöslig kolesterol genom blodomloppet till nerver och andra vävnader som behöver det. LDL vänder "dåliga", när det finns för mycket av det i omlopp, till följd av en kost rik på mättat fett, en med för många kalorier, eller ett genetiskt problem.

En del av överskottet LDL hamnar i det inre fodrar av artärer, där det genomgår en kemisk omvandling kallas oxidation. Vita blodkroppar som kallas makrofager mening oxiderat LDL som främmande eller skadliga, och sluka upp den. Eftersom makrofager fylla med oxiderad LDL och dör, skickar de kemiska signaler som orsakar inflammation i artärväggen. Denna stadiga, låggradig inflammation bidrar till artärskada.

Kroppen försöker att skärma av den växande gruppen av LDL-fyllda makrofager och annat skräp genom växande vävnaden runt omkring. Denna nya vävnad, som kallas plack, är ett yttre tecken på åderförkalkning, sjukdomsprocessen vid roten av hjärtinfarkt, stroke, perifer artärsjukdom, och andra problem.

Plack kan begränsa ett kranskärl, minska blodflödet och orsakar bröstsmärta som kallas kärlkramp. Om ett plack spricker, kan proppen som bildar att täta pausen helt blockera blodflödet, vilket orsakar en hjärtinfarkt eller potentiellt dödliga rytmproblem. Om plack brister i ett blodkärl närande hjärnan, orsakar det en stroke.

Omdefiniera önskvärt

Även om den genomsnittliga LDL bland människor är nu nere på omkring 120 mg / dl, som inte nödvändigtvis göra detta antal friska eller önskvärt. Våra jägare och samlare förfäder hade antagligen ldls i 50 till 75 mg / dL, som moderna jägare och samlare såsom Hazda, massajer och inuiter folk. Strikta vegetarianer har ofta LDLs nedan 90 mg / dL. I alla dessa grupper, klassar av hjärtsjukdom är betydligt lägre än de är bland de flesta.

Resultat från kliniska studier talar för att reducera LDL långt under 100 mg / dL kan ha positiva satsningar. Försök med akronymer såsom PROVE-IT har omsvängning, ASTEROID och JUPITER visat att med hjälp av kraftfulla statiner såsom atorvastatin (Lipitor) eller rosuvastatin (Crestor) för att sänka LDL till 70 mg / dl eller lägre stoppas eller till och med vänt den stadiga spridningen av aterosklerotiska plack och också minskat graden av hjärtinfarkt och stroke.

Är det säkert? I PROVE-IT, föll den genomsnittliga LDL till 65 mg / dl; vissa deltagare uppnås LDLs ramen 40. Ändå biverkningar såsom muskelproblem var inte vanligare bland de med LDL under 60 än i de med högre LDL.

Aktuella LDL mål

Sikta på en LDL under 100 mg / dl (din läkare kan rekommendera under 70 mg / dL) om du har hög risk (en kalkylerad risk * större än 20%) av att ha en hjärtinfarkt eller stroke under de kommande 10 åren. Detta inkluderar vanligtvis individer som har haft en hjärtinfarkt, stroke eller mini-stroke, som har kärlkramp ( bröstsmärta med aktivitet eller spänning ), som har haft bypass-kirurgi, angioplastik, eller ett förfarande för att öppna en trånga blodkärlet i nacken; som har perifer artärsjukdom, minskat halspulsåder eller ett bukaortaaneurysm, som har diabetes, eller som har två eller flera viktiga riskfaktorer för hjärtsjukdom.

Sikta på en LDL under 130 mg / dl (din läkare kan rekommendera under 100 mg / dl), om risken är lägre än 20% och du inte har någon av de sjukdomar som anges ovan.

Sikta på en LDL under 160 mg / dl om du har noll eller en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom.

* För att beräkna din risk, tala med din läkare eller göra det online på www.health.harvard.edu/147.

Nya riktlinjer vid horisonten

Några av landets främsta kolesterol experter är nu på jobbet revidera de riktlinjer som läkarna använder för att identifiera och behandla kolesterol problem. Fråga experterna vad de vill att deras LDL vara, och oddsen är goda att många kommer att säga 70 eller så. Oavsett om de kommer spärr ner LDL-målet för alla är dock upp i luften. För en sak, det finns fortfarande relativt lite information från randomiserade kontrollerade studier på balansen av fördelar och risker med att drastiskt sänka LDL. För det andra skulle en sådan rekommendation tänkas lägga ytterligare miljoner vuxna européer på en kolesterolsänkande statiner.

I gruppens rapport kommer ut under 2012. Det ska bli intressant att se om det ytterligare sänker ribban för en önskvärd LDL. Tills dess, är en försiktig tillvägagångssätt för att sikta på LDL-mål som är lämplig för dig (se "Aktuella LDL mål"), och att ha ett samtal med din läkare om att få dit.