Vatisa

Vilka typer av mediciner behandla lupus?

Om det bara fanns ett enda piller som kan göra alla dina lupus symptom försvinna. Vetenskap är inte där ännu, men många behandlingar som är tillgängliga idag kan hjälpa dig att få tillbaka din hälsa och leva ditt liv mer fullständigt.

Behandling för lupus är mycket personlig. Den behandlingsplan som din läkare rekommenderar kommer att behandla dina specifika symtom. Till exempel, om du har en typ av lupus som påverkar huden, kan din läkare ordinera ett läkemedel för att behandla hudutslag eller skador.

Fortfarande, för varje person behandlingsmålen är desamma:

 • Minska inflammation i hela kroppen

 • Styr din överaktivt immunsystem

 • Förebygga och behandla facklor när de inträffar

 • Minska ledvärk och trötthet

 • Skydda organ från skador

I nära samarbete med din läkare, kommer du att hitta rätt kombination av läkemedel som håller din sjukdom i schack. Här är en titt på några av de läkemedel som kan hjälpa.

Antiinflammatoriska läkemedel

Dessa är de mest populära läkemedel för behandling av lupus. En orsak: Genom att minska inflammationen, de hjälpa till att lindra många symtom som feber, artrit, och bröstsmärtor. Vad mer, symtom ofta förbättras inom några dagar efter att starta dessa läkemedel. Vissa människor kanske tycker att antiinflammatoriska ge all den lindring de behöver.

Medan vissa antiinflammatoriska medel är tillgängliga över disk, andra kräver ett recept från din läkare. Oavsett vilken typ du tar, se till att följa läkarens anvisningar.

Några populära antiinflammatoriska medel för behandling av lupus inkluderar:

 • Aspirin

 • Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) såsom Motrin, Naprosyn, Indocin, Relafen, och Celebrex

 • Acetaminophen. Även om det inte tar upp inflammation, hjälper det kontroll smärta.

BLyS-specifik hämmare

I mars 2011 godkände FDA den första nya läkemedel för behandling av lupus i 56 år. Drogen, som kallas Benlysta, är godkänd för personer med aktiv autoantikroppspositiva lupus som också tar andra lupus mediciner.

Benlysta levereras intravenöst, eller genom en ven. Det riktar sig B-lymfocyter stimulator (BLyS) protein, ett specifikt protein som B-celler-vita blodkroppar som producerar inflammation som orsakar autoantikroppar-behov att fungera. Forskarna tror drogen fungerar genom att skära ner på antalet egensinniga B-celler som är involverade i lupus.

Kortikosteroider

Kortikosteroider är kraftfulla mediciner som hjälper till att kontrollera immunsystemets angrepp på friska vävnader och organ. Hur? Drogerna härma kortisol, ett hormon som kroppen producerar naturligt. Kortisol hjälper till att reglera immunförsvaret och har en naturlig anti-inflammatorisk effekt. Kortikosteroider gör samma och att behandla symtom som svullnad och smärta.

Kortikosteroider finns i många olika former, inklusive tabletter, krämer eller geler, eller injektionsläkemedel. Detta ger din läkare många alternativ när man fastställer vilken typ som fungerar bäst för dig. Kortikosteroider är potenta läkemedel, så att din läkare kommer att arbeta med dig noga för att hitta den lägsta dos som ger störst kontroll över dina symtom.

Den mest förskrivna steroid för lupus är prednison (Deltasone). Andra kortikosteroider används för att behandla lupus är:

 • Metylprednisolon (Medrol)

 • Dexametason (Decadron och Hexadrol)

Kortikosteroider är steroider. Men steroider föreskrivs för autoimmuna sjukdomar som lupus skiljer sig från anabola steroider idrottare har varit kända för missbruk.

Antimalaria mediciner

Som namnet antyder var dessa piller först används för att behandla malaria, men de har också visat sig vara till hjälp för personer med lupus. När du har lupus, producerar kroppen inflammation framkallande proteiner som kallas autoantikroppar som angriper och skadar friska vävnader.

Antimalariamedel minskar autoantikroppsproduktion och inflammation, ledvärk och hudproblem tillsammans med den. I själva verket, malariamedel är särskilt användbart för hud-relaterade frågor såsom utslag, munsår, sår och ljuskänslighet.

Två typer av antimalariamedel som föreskrivs för lupus är:

 • Hydroxyklorokin (Plaquenil)

 • Klorokin (Aralen)

Immunsuppressiva mediciner

Människor med lupus har ett överaktivt immunsystem. Dessa läkemedel hjälper till att hålla ditt immunförsvar svar kontrolleras. Men eftersom dessa mediciner hålla immunförsvaret i schack, kan din kropp vara mer mottaglig för infektioner och allvarliga biverkningar som bältros. Din läkare kan förskriva dessa läkemedel endast efter att ha provat andra behandlingar, och kommer att övervaka din hälsa noga när du tar dem.

Immunsuppressiva brukade behandlad lupus inkluderar:

 • Cyklofosfamid (Cytoxan)

 • Metotrexat (Rheumatrex)

 • Azatioprin (Imuran)

Ett varningens ord

Alla lupus mediciner kan orsaka biverkningar, några allvarliga. Om du märker nya symtom, inte sluta ta din medicin, men varna din läkare.