Vatisa

Att hantera lupus

Du behöver ta reda på vad som fungerar bäst för dig. Du kanske upptäcker att en reumatolog har den bästa behandlingsplan för dig. Övriga hälso-och sjukvårdspersonal som kan hjälpa dig att hantera olika aspekter av lupus inkluderar psykologer, arbetsterapeuter, dermatologer och dietister. Du kanske upptäcker att göra övningar med en sjukgymnast får dig att må bättre. Det viktiga är att följa upp med din hälsa vårdteam regelbundet, även när din lupus är tyst och allt verkar bra.

Att handskas med en långvarig sjukdom som lupus kan vara svårt om känslorna. Du kanske tror att dina vänner, familj och arbetskamrater inte förstår hur du känner. Sorg och ilska är vanliga reaktioner.

Människor med lupus har begränsad energi och måste hantera den klokt. Fråga din vårdlaget om sätt att hantera trötthet. De flesta känner sig bättre om de hantera sin vila och arbete och tar sin medicin. Om du är deprimerad, kan medicin och rådgivning hjälpa.

Dessutom,

 • Var uppmärksam på din kropp.
 • Sakta ned eller stanna innan du är för trött. Lär dig att takten själv. Sprid ut ditt arbete och andra aktiviteter.
 • Skyll inte på dig själv för din trötthet. Det är en del av sjukdomen.
 • Tänk stödgrupper och rådgivning. De kan hjälpa dig att inse att du inte är ensam. Gruppmedlemmar lär varandra hur man ska klara.
 • Överväg annat stöd från din familj och trosbaserade och andra samhällsgrupper.

Det är sant att hålla sig frisk är svårare när du har lupus. Du måste ägna stor uppmärksamhet åt din kropp, själ och ande. Att ha en kronisk sjukdom är stressande. Människor att hantera stressen på olika sätt. Vissa metoder som kan hjälpa är:

 • Vistas involverad i sociala aktiviteter
 • Praktiserande tekniker såsom meditation och yoga
 • Fastställa prioriteringar för att spendera tid och energi.

Motion är en annan metod som kan hjälpa dig att klara av lupus. Olika typer av träning som du kan öva inkluderar följande:

 • Range av rörelsemönster (till exempel stretching) motion hjälper till att bibehålla normal gemensam rörelse och lindra stelhet. Denna typ av träning hjälper till att upprätthålla eller öka flexibiliteten.
 • Förstärkning (t.ex. tyngdlyftning) övningar hjälpa till att hålla eller öka muskelstyrkan. Starka muskler bidra till att stödja och skydda lederna som drabbas av lupus.
 • Aerobic eller uthållighet (t ex rask promenad eller jogging) övningar förbättrar kondition, hjälpa till att kontrollera vikten och förbättra den övergripande funktion.

Personer med kroniska sjukdomar som lupus bör kolla med sin läkare innan du börjar ett träningsprogram.

Lära sig om lupus kan också hjälpa. Människor som är välinformerade och deltar i planeringen av sin egen vård, rapporterar mindre smärta. De kan också göra färre läkarbesök, har mer självförtroende, och förbli mer aktiva.

Kvinnor som vill starta en familj bör ha ett nära samarbete med sin sjukvård lag, till exempel läkare, sjukgymnaster och sjuksköterskor. Din förlossningsläkare och din lupus läkare ska arbeta tillsammans för att hitta den bästa behandlingen plan för dig.