Vatisa

4 triggers och lösningar för lupus skov

När du har lupus, du går igenom tider då du känner dig sjuk och tillfällen då du känner dig bättre. Det beror på att lupus är en sjukdom av facklor där symtom såsom värkande eller svullna leder, huvudvärk och trötthet, förvärras och förbättra om och om igen.

Lyckligtvis behöver nödraketer inte alltid ske slumpvis. I själva verket kanske du kan identifiera vissa triggers som orsakar skov, till exempel stress eller utmattning, och varningsskyltar om att man är på väg att inträffa, till exempel yrsel, hudutslag eller feber. Detta gör att du kan undvika vissa triggers och arbeta med din läkare för att kortslutnings nödraketer tidigt, eller åtminstone göra symtomen lindrigare. Och när nödraketer händer, det finns åtgärder du kan vidta för att må bättre igen.

Vet dina triggers

Med lupus, saker i vardagen som kan vara ofarliga för vissa människor kan tyvärr ge symtom för dig. Helt enkelt att vara medveten om dessa gemensamma triggers och gör vad du kan undvika dem kan hålla facklor i schack.

Trigger # 1: Stress

Lösning: Motionera regelbundet, det kan hjälpa till att ta udden av. Med aktiviteter såsom promenader, yoga, simning, cykling, skonsamma aerobics, eller med hjälp av en elliptisk maskin, får du fördelarna med motion utan att irritera inflammerade leder.

Trigger # 2: Ultraviolett strålning från solen

Lösning: Om du ska vara utanför, täcka huden med en solkräm med en solskyddsfaktor (SPF) på 30 eller högre som blockerar både ultraviolett A (UVA) och ultraviolett B (UVB) strålar.

Trigger # 3: ultraviolett strålning från lysrör

Lösning: Täck lysrörslampor med ljus sköldar som har nanometer läsningar av 380 till 400. De kommer att filtrera bort skadliga strålar som kan påverka känslig hud. När du inte har kontroll över belysning, prova att bära en bredbrättad hatt för att skydda huden. Det kanske inte är din favorit mode uttalande, men det kan hjälpa dig att undvika nödraketer.

Trigger # 4: Utmattning

Lösning: Få minst sju timmars sömn per natt. Att ta en tupplur under en flare kan få dig att må bättre.

Avvärja en överstrålning

En av de bästa sakerna du kan göra när det gäller att kontrollera symtomen och förhindra flare är att utveckla en nära relation med din läkare. När du tar emot pågående medicinsk vård i stället för att söka hjälp först när symtomen tar en vändning till det sämre, kommer du och din läkare har en bättre chans att upptäcka och behandla facklor tidigt, vilket ofta är effektivare än att vänta tills de helt ställa in

Nedan finns en lista med vanliga tecken som sker innan en flare varning. Om du tenderar att uppleva någon av dem innan symtomen kommer, meddela din läkare nästa gång de inträffar. Med mediciner, kanske du kan för att förhindra eller minska intensiteten i flare.

  • Trötthet

  • Feber

  • Smärta

  • Hudutslag

  • Huvudvärk

  • Yrsel

  • Magbesvär