Vatisa

Hur hjärtproblem kan påverka ditt sexliv

Hjärt-kärlsjukdom berör nästan allas liv på något sätt. Kanske du försöker sänka ditt blodtryck eller kolesterol nivåer. Kanske har du vårdas en förälder efter en hjärtinfarkt. Eller, om du är som miljontals människor, sjukdomen kan även störa ditt kärleksliv.

Hjärtsjukdom och erektil dysfunktion (ED)-oförmågan hos en man att få eller bibehålla en erektion för samlag-aktien en mycket nära koppling. I själva verket är erektil dysfunktion nu vara ett mestadels kärlsjukdom. Mer än 70 procent av erektil dysfunktion fall tros vara orsakad av kärlsjukdom och diabetes.

Det kardiovaskulära / ed länk

De riskfaktorer som kan leda till hjärt-och kärlsjukdomar är samma faktorer som kan orsaka erektil dysfunktion. De som kan förhindras eller modifieras inkluderar:

Alla dessa faktorer kan bidra till uppbyggnad av plack i artärerna. Detta begränsar blodflödet inte bara i artärerna som leder till hjärtat, men i sådana som leder till penis samt. Och när blodflödet är begränsad, är det svårare att få och behålla en erektion.

erektil dysfunktion kan förutsäga hjärtproblem

Om du har hjärt-problem, du är mer benägna att utveckla erektil dysfunktion. Men att ha erektil dysfunktion kan också fungera som en tidig varningssignal om hjärtproblem. Problem i sovrummet förekommer ofta år innan andra tecken på hjärt-kärlsjukdom finns. Varför?

Artärerna i penis är mycket mindre än de som leder till hjärtat och andra områden av kroppen. Som ett resultat, är effekterna av minskade artärer först upplevde i penis. Det är därför en man kan ha erektil dysfunktion innan andra tecken på hjärtsjukdom uppstår.

Behandling för att förbättra erektil dysfunktion

För att minska risken för hjärtproblem, är det viktigt att leva en hälsosam livsstil. Göra livsstilsförändringar som att äta en hälsosammare kost, få regelbunden motion och rökstopp kan bidra till att minska svårighetsgraden av erektil dysfunktion eller förhindra den från att bli värre.

Men om dina artärer är redan skadade, kan du behöva behandling för att förbättra din sexuella funktion. Här är några alternativ:

  • Orala läkemedel bidra till att förbättra penis svar på sexuell stimulering. De fungerar genom att öka effekten av kväveoxid, en kemikalie som slappnar av musklerna i penis att tillåta ökat blodflöde.

  • Injicerbara läkemedel utlösa en omedelbar erektion, vilket gör att penisen blir svullna med blod genom att vidga blodkärlen. Medicinen injiceras in i urinröret med en applikator.

  • Vakuum enheter är manuella pumpar som orsakar en erektion genom att dra blod i penis kamrarna. Detta engorges och expanderar penis.

  • Kirurgi kan användas för att implantera en anordning för att hjälpa till att skapa en erektion. Eller, kan det hjälpa rekonstruera artärerna som hindrar en.

Nedre raden? Precis som du skulle träffa en läkare för andra medicinska frågor, tala med din läkare om du har erektil dysfunktion. Att behandla detta problem kan göra för ett bättre sexliv-och ett friskare hjärta.