Vatisa

Diabetes och sexuell intimitet

Sexuell intimitet är en viktig del av livet. För personer med diabetes, är det nödvändigt att ägna stor uppmärksamhet åt frågor som rör deras sexuella hälsa. Det beror på skador på nerver eller blodkärl som orsakas av diabetes kan störa den sexuella funktionen. Så kan vissa mediciner som används för behandling av diabetesrelaterade komplikationer. Genom att diskutera dessa frågor med din vårdgivare, kan du fortsätta att njuta av denna del av din livsstil.

Mäns sexuella problem

Diabetes kan skada blodkärlen och nerverna i penis. Dessa skador kan leda till erektil dysfunktion (ED), oförmåga att få eller upprätthålla erektion. Diabetes ökar risken för depression, vilket kan bidra till erektil dysfunktion. Dessutom kan erektil dysfunktion vara en bieffekt av vissa mediciner för behandling av högt blodtryck och halsbränna till följd av gastropares - en diabetesrelaterad magsjukdom. Män med diabetes är tre gånger större risk än de utan att ha erektil dysfunktion. De tenderar också att utveckla problemet vid en yngre ålder.

När erektil dysfunktion har samband med nervskador som orsakas av diabetes, behandlingsalternativ inkluderar piller, medicin in i penis, ett vakuumrör och pump, eller kirurgi för att implantera en enhet inne i penis. Kirurgi kan också göras för att reparera blodkärl i området.

Kvinnors sexuella problem

Nervskada och minskat blodflöde i vaginan kan leda till torrhet. Detta, i sin tur, kan orsaka obehag vid sexuell aktivitet. Depression kan också störa med sexuell lust och svar som vissa kvinnor upplever och gör det svårt att prata om. Vaginal smörjmedel krämer kan hjälpa till med torrhet. Din leverantör kan rekommendera ändringar i läge eller Kegel övningar för att stärka musklerna i bäckenbotten för att förbättra sexuell reaktion.

Att tala med din läkare

Om du känner dig obekväm att prata om problem med din sexuella hälsa, kom ihåg att din vårdgivare har hjälpt många människor med diabetes lösa dessa frågor. Han eller hon kan också rekommendera behandlingsalternativ för depression. Om du är osäker på hur man talar om dessa frågor, försöka säga att du har en personlig fråga du vill ställa. Tillsammans kan du och din leverantör att hitta en lösning.

Medicinsk Recensent: Akin, Louise RN BSN
Medicinsk Recensent: Kelley Gaskin, RN, MSN, CPNP
Medicinsk Recensent: Siegel, Richard, MD