Vatisa

Olika typer av hjärtsjukdomar: kranskärlssjukdom

Kranskärlssjukdom är den vanligaste dödsorsaken i Europa (Källa: NIH ). Det kan vara förvirrande att läsa om du har koronar hjärtsjukdom eller om det körs i din familj. Lyckligtvis kan livsstilsförändringar och andra behandlingar minska risken för kranskärlssjukdom.

Vad händer i kranskärlssjukdom?

Koronar hjärtsjukdom, även kallad ischemisk hjärtsjukdom och kranskärlssjukdom, är en förträngning av blodkärl som leder blod till hjärtmuskeln. Dessa blodkärl kallas kranskärl. Ateroskleros, eller en för mycket av fet plack på dina kranskärlsväggarna orsakar oftast kranskärlssjukdom.

Förträngda kranskärl minskar blodflödet till hjärtmuskeln och orsaka bröstsmärta, speciellt under träning eller påfrestning. Dessutom, blodproppar bildas lättare i minskade artärer. En blodpropp kan helt blockera blodflödet, vilket orsakar en hjärtinfarkt och livshotande skador på hjärtat.

Du kanske inte har några symtom på kranskärlssjukdom, tills du har ett allvarligt problem, till exempel en hjärtinfarkt. Om du känner symptom, de kan inkludera andfåddhet, bli trött enkelt med aktivitet, och svaghetskänsla.

Vem får kranskärlssjukdom?

Kranskärlssjukdom allmänhet börjar tidigt i livet och utvecklas långsamt. De val du gör i ditt dagliga liv, även under barndomen, kan öka risken och förvärra sjukdomen. Dessa inkluderar:

 • Rökning

 • Att äta en kost rik på kolesterol och mättade fetter som fet rött kött

 • Att äta en kost rik på socker och förädlade kolhydrater som vitt bröd

 • Inte få tillräckligt med motion

 • Övervikt och fetma

 • Tung alkohol

 • Att inte följa din läkares råd för att behandla högt blodtryck, diabetes och andra kroniska sjukdomar

Några saker som ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar är utanför din kontroll. Om du är en man, en kvinna som har gått igenom klimakteriet, eller en afrikansk europeisk, är din risk ökar. På samma sätt har en familjehistoria av en hjärtattack tidigt i livet ökar också risken.

Vad kan jag göra åt kranskärlssjukdom?

På många sätt är ditt hjärta hälsa i händerna. Det finns saker du kan göra för att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar eller stoppa den från att bli värre:

 • Sluta röka. Din läkare kan hjälpa dig att sluta röka med råd om program och mediciner rökavvänjning.

 • Ät hjärtvänlig mat. Välj livsmedel som är låg i socker, salt, mättade fetter och transfetter och högt i fiber. Detta inkluderar magert kött, magra mejeriprodukter, fullkornsprodukter, frukt och grönsaker. Försök att begränsa bearbetade livsmedel och inkludera så många färska livsmedel i din kost som möjligt.

 • Bli aktiv. Den europeiska Heart Association rekommenderar ca 30 minuter av måttlig motion på de flesta dagarna i veckan. Du är mer benägna att vara aktiv om du väljer aktiviteter du tycker om. Detta kan inkludera promenader, dans, vattengympa, gympa, skridskoåkning eller cykling. Fråga din läkare vilken typ av motion är bäst för dig.

 • Bibehålla en hälsosam vikt. Fråga din läkare om en idealvikt mål för din hälsa och den bästa viktminskning plan.

 • Gå lätt på alkohol. Drick inte mer än en alkoholhaltig dryck per dag om du är en kvinna eller två per dag om du är en man.

 • Se din läkare och ta dina mediciner som föreskrivet. Detta är särskilt viktigt om du har kroniska sjukdomar som kan orsaka eller förvärra hjärtsjukdom. Dessa inkluderar angina, diabetes, högt kolesterol och högt blodtryck.

Ju tidigare du styra dina riskfaktorer och behandla kranskärlssjukdom, desto mindre sannolikt är det att du kommer att få allvarliga problem.