Vatisa

Premenstruellt syndrom (PMS)

Vad är det?

Premenstruellt syndrom (PMS) är en samling av fysiska, psykiska och emotionella symptom som många kvinnor upplever under en till två veckor före en menstruation. Dessa symtom försvinner snart efter starten av menstruationsblödning.

Flera teorier har föreslagits för att förklara varför PMS inträffar. Den mest populära förklaringen till PMS är att dessa symtom är relaterade till cykliska förändringar i kvinnliga könshormoner, hypofyshormoner, prostaglandiner och vissa hjärnan kemikalier som kallas signalsubstanser. Vissa forskare har föreslagit att PMS kan vara relaterade till onormalt lågt blodsocker (hypoglykemi), onormalt låga nivåer av sköldkörtelhormoner (hypotyreos) eller en diet med låg B-vitaminer, kalcium eller magnesium. Däremot har nya studier som inte stödjer dessa teorier. Preliminära undersökningar tyder på att magnesiumbrist skulle kunna spela en roll.

Man tror att livsstil kan spela en betydande roll i PMS. Detta beror på att PMS-symptom verkar vara mest oroande i kvinnor som röker, leda stressade liv, sällan motion, sömn för lite eller vars diet är rik på koffein, alkohol, salt, rött kött eller sockerhaltiga livsmedel som choklad eller godis. Men det är inte klart om dessa faktorer öka risken för PMS eller om PMS står för dessa skillnader i livsstil. Till exempel, studier som ser påverkan av stressen inte hitta ett samband mellan stress och svårighetsgraden av PMS. Det är mer troligt att PMS orsakar stress snarare än att stressen orsakar PMS.

Det är möjligt att mediciner kan förstärka symptom på PMS. Orala preventivmedel ( födelsekontroll piller) har varit kända för att orsaka symptom av PMS hos vissa kvinnor. Men vissa kvinnor märkt att deras symptom förbättras eller försvinner när du använder födelsekontroll piller.

Under de senaste åren har det skett en del kontroverser i det medicinska samfundet om skillnaden mellan premenstruella besvär och riktiga PMS. Premenstruellt obehag är ganska vanligt bland kvinnor i fertil ålder och drabbar ca 75% av alla menstruerande kvinnor. Men bara cirka 3% till 8% av kvinnorna har symtom som är allvarliga nog för att störa deras personliga relationer eller stör deras normala arbete och hem. Vissa läkare anser att endast dessa kvinnor som har svåra symtom (ett litet antal kvinnor) har riktiga PMS. Svåra humörsymtom ibland namnges premenstruell dysfori. Men andra läkare använder en mindre strikt definition för PMS, som innehåller milda till måttliga symtom.

Symptom

Symptom på PMS delas in i två allmänna kategorier:

Fysiska symptom

 • Uppblåsthet

 • Breast ömhet

 • Svullnad i fötter och anklar

 • Vätskeretention och viktökning

 • Smärtsamma kramper i livmodern strax före och under de första dagarna av menstruationen

 • Huvudvärk

 • Mat cravings (särskilt för salta eller söta livsmedel)

 • Acne breakout

 • Låg energi eller trötthet

 • Hjärtklappning

 • Yrsel

 • Ryggsmärtor eller muskelsmärta

Psykologiska och känslomässiga symtom

 • Trötthet

 • Humörsvängningar

 • Irritabilitet

 • Depression

 • Aggressivitet eller fientlighet

 • Gråtattacker

 • Koncentrationssvårigheter

 • Ökad aptit

 • Glömska

 • Förändringar i libido (sexuell lust)

Även om de specifika symptom på PMS varierar från kvinna till kvinna, de bästa tre klagomål verkar vara irritabilitet, trötthet, och uppblåsthet.

Diagnos

Läkaren kommer att be dig om dina PMS-symptom, tidpunkten för dessa symtom i förhållande till din menstruation och korrekthet symptom (varje månad, varannan månad, etc.). Din läkare kommer också att be om den allmänna kvaliteten på ditt liv. Frågorna kan vara:

 • Känner du dig ledsen, spänd, eller orolig nyligen?

 • Märker du humörsvängningar? trötthet? Koncentrationssvårigheter?

 • Har du relationsproblem med din make, familjemedlemmar eller arbetskamrater?

 • Är du så rusade att du sover dåligt och hoppa över måltider?

 • Bor du ett stillasittande liv med lite motion?

 • Röker du cigaretter?

 • Dricker du alkohol eller koffeinhaltiga drycker?

 • Är din kost rik på rött kött, salt mat eller socker?

Efter att fråga dig om dina PMS-symptom och livsstil, kommer din läkare att se över din medicinska historia och fråga om eventuella mediciner som du tar. Därefter kommer din läkare att undersöka dig, och kommer att göra en gynekologisk undersökning med ett cellprov. Även om ingen enskild fysisk fynd kan bekräfta diagnosen PMS, kan en grundlig fysisk undersökning kontrollera för andra medicinska problem, såsom låga nivåer av sköldkörtelhormon (hypotyreos) eller en tumör i bröstet, hjärnan eller äggstockarna. På ett liknande sätt, även om ingen enskild laboratorietest kan bekräfta att du har PMS, kan blodprov utesluta medicinska sjukdomar såsom hypoglykemi eller hypotyreos, eller andra hormonella problem som orsak till dina symptom.

Om det inte finns några fysiska fynd och laboratoriets testresultat är normala, kan din läkare be dig att hålla en daglig register över dina PMS-symptom för två eller tre månader. Denna post kommer att innehålla den typ av symtom, svårighetsgraden av symtomen, när du ska menstruationer och en beskrivning av de särskilda påfrestningar som har påverkat ditt liv. När denna två-eller tre-månaders rekord är klar, kommer din läkare att se över den information som du har samlat in. Om dina symtom följer ett mönster som överensstämmer med PMS, så kommer detta att bidra till att fastställa diagnosen.

I allmänhet måste premenstruella symptom vara frånvarande i ungefär två veckor, från strax efter starten av menstruationen till nästa ägglossning, för att kvalificera sig för diagnos av PMS.

Förväntad varaktighet

PMS kan vara en långvarig sjukdom. I vissa kvinnor, PMS-symptom blossar upp före varje menstruation, och detta mönster fortsätter tills klimakteriet (åldersrelaterad slut på menstruationscykeln). I andra kvinnor, PMS-symptom tycks minska efter 35 års ålder.

Förebyggande

Eftersom läkare är inte riktigt säker på vad som orsakar PMS, det finns inget sätt att förhindra det. Men, kanske du kan för att lindra vissa PMS-symptom genom att leda en hälsosammare livsstil.

Behandling

Behandlingen av PMS beror på svårighetsgraden och typen av symptom, och hur besvärande de är. Till exempel, om symtomen är milda och inte stör ditt dagliga liv eller personliga relationer, kan din läkare föreslå att du prova en eller flera av följande livsstilsförändringar:

 • Starta ett program med regelbunden motion (3-5 träningstillfällen per vecka).

 • Hoppa inte över måltider. Följ en vanlig måltid schema för att upprätthålla en mer stabil blodsockernivå.

 • Ät en balanserad kost som är låg i raffinerat socker.

 • Försök att få en god natts sömn. Undvik att stanna uppe hela natten.

 • Om du röker, sluta.

 • Skär ner på koffein, alkohol, rött kött och salt mat.

 • Öva stressen reduktionstekniker. Ta en trevlig långt bad, eller prova meditation eller biofeedback.

Din läkare kan också föreslå att du försöker ta tillskott av vitamin B6, kalcium eller magnesium. Följ alltid den dos som rekommenderas av din läkare. Ta inte mer än 100 milligram per dag av vitamin B6. Nervskada har associerats med vitamin B6 vid doser högre än 100 milligram per dag.

Om symtomen är måttliga till svåra och störa dina dagliga aktiviteter, då läkaren troligen kommer att förskriva läkemedel för att lindra symtom. Till exempel, om du besväras av uppblåsthet och viktökning, då din läkare kan ordinera ett diuretikum för att hjälpa din kropp att eliminera överflödigt vatten. P-piller, speciellt p-piller som innehåller både östrogen och gestagen, kan användas för att minimera allvaret i kramper och längden på din tid.

Om du har symtom på irritabilitet, socialt tillbakadragande, arga utbrott eller depression som stör ditt arbete eller hem ansvar eller dina personliga relationer, kan din läkare föreslå att du prova en antidepressiv medicin. De mest effektiva antidepressiva medel för att lindra PMS är selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI), som innehåller fluoxetin (Prozac, Sarafem och andra), sertralin hydroklorid (Zoloft) och klomipramin (Anafranil). Andra antidepressiva inkluderar nefazodon (Serzone) och venlafaxin (Efexor). Dessa kan tas till två veckor före varje period eller kan tas varje dag.

För mycket svåra symtom, eller när andra läkemedel misslyckas, kan din läkare ordinera en medicin som gör att äggstockarna att sluta producera östrogen, så att ägglossningen upphör. Danocrine (Danazol) är en syntetisk androgen som dämpar hormonerna i hjärnan som utlöser ägglossningen. Gonadotropinfrisättande hormon (GRNH) agonister, såsom leuprolide (Lupron), skapa en tillfällig klimakteriet tillstånd genom att undertrycka hormoner i hjärnan som styr produktionen av äggstockshormoner och ägglossning. Dessa läkemedel kan användas endast under korta perioder. De leder ofta till värmevallningar och andra symtom på klimakteriet. Om behandlingen måste fortsätta i mer än sex månader, kommer du också att ta östrogen för att förhindra benförlust. Oavsett om dina symtom är lätt eller svår, alltid hjälper det att ha familjens förståelse och stöd medan du behandlas för PMS. Därför kommer din läkare uppmanar dig att tala öppet med familjemedlemmar om dina symptom och din PMS behandling.

När du bör kontakta en professionell

Ring din läkare om premenstruella symptom orsaka signifikant lidande eller obehag, om de gör det svårt för dig att fungera i det dagliga livet, eller om de stör din personliga relationer. Om du tror att du är i fara för att skada dig själv eller andra, ring din läkare för ett akut möte.

Prognosis

I de flesta kvinnor, PMS symptomen börjar avta efter 35 års ålder och slutar vid klimakteriet. Kvinnor som har PMS och PMDD löper större risk att utveckla depression.