Vatisa

Hur man hjälper en överviktiga eller feta barn

Be en förälder att nämna det största hotet mot hälsan för barn och du kommer att höra om att dricka eller droger. Sällan kommer någon citera fetma, även om det kan leda till hjärtsjukdomar, högt blodtryck eller diabetes.

Och det är skenande. Nästan ett av fem barn är överviktiga, enligt CDC. En av fyra feta barn kommer sannolikt att överviktiga som vuxna. Och så många som 80 procent av överviktiga preteens och tonåringar kommer att vara överviktiga som vuxna.

Forskare lägger mycket av skulden på snabbmat och en stillasittande barndom. Barn idag spenderar allt mer tid att titta på tv, spela tv-spel, eller sitter vid datorn. Skolorna har dragit ned eller elimineras idrottsundervisning till förmån för fler akademiska ämnen. Upptagna familjer låter ofta näring glida, eftersom de bygger på snabbmatsmåltider och skräpmat snacks.

Även om genetik kan predisponera en person till fetma, till stor del beror det på en kombination av dålig kost och motionsvanor, så båda måste åtgärdas. Dessutom är en hälsosam mat relation en grund för viktkontroll. En hälsosam mat relation innebär mat uppfyller grundläggande näringsbehov och används inte för att träffa andra känslomässiga och fysiska behov.

Vad att göra

  • Sätt upp realistiska mål. Prata med din barnläkare eller husläkare om hälsosamma sätt för ditt barn att gå ner i vikt.

  • Få rekommenderade screeningtest. Europeiska Academy of Pediatrics (AAP) rekommenderar att alla barn screenas för högt kolesterol mellan åldrarna 9 och 11, och återigen mellan åldrarna 17 och 21. AAP påstår denna screening bör göras oberoende av familjens historia. Dessutom AAP och National Heart, Lung and Blood Institute rekommenderar att barn som är 10 år (eller i puberteten början) som har riskfaktorer som övervikt, fetma, eller en familjehistoria, har fasteglukosnivåer dras för att testa för typ 2 diabetes mellitus.

  • Erbjuda hälsosamma mellanmål alternativ. Förvara färsk frukt och råa grönsaker på sidan istället för chips.

  • Lär måtta. En cookie är OK-inte åtta. Inte för ditt barn ett superstort snabbmat måltid.

  • Få ditt barn i rörelse. Motion som en familj och uppmuntra ditt barn att vara aktiva varje dag. Bygg upp till 60 minuter av intensiv aktivitet varje dag som rekommenderas av US Department of Health och Human Services 2008 riktlinjer för motion för människor. De 60 minuter bör omfatta muskelstärkande övningar (till exempel armhävningar) och ben-stärkande övningar (t.ex. hoppa rep).

  • Ändra vanor. T.ex. bara byta från hela att skumma mjölk och undvika sockrade flingor kan hjälpa. Sockrade läsk och fruktdrycker är också en vanlig okänd källa för mycket kalorier. Att eliminera dessa drycker eller byta till dietdrycker kommer att hjälpa.

  • Börja tidigt. Grunden för sunda kostvanor och fysisk aktivitet behöver upprättas tidigt i barndomen.

  • Föregå med gott exempel. Som förälder är du äta rätt och motionera? Enligt US Department of Health och Human Services 2008 riktlinjer för motion för människor, bör vuxna att få 150 minuter per vecka av måttlig till kraftig fysisk aktivitet, plus två dagar i veckan för muskelstärkande övningar som fungerar alla stora muskelgrupper.

I allmänhet är målet för överviktiga barn som växer fortfarande inte gå ner i vikt, utan att sakta ner sin viktökning och låta sin höjd för att komma ikapp.

Forskning har visat tid att titta på tv, spela tv-spel, eller sitter framför datorn ökar risken för fetma. Dessutom, med en TV eller dator i barnets sovrum är en ytterligare riskfaktor för övervikt. Begränsa TV-tid till 30 minuter per dag för små barn och en timme om dagen för preadolescents och tonåringar. Ta TV: n eller datorn ur barnets sovrum.

Konsultera en pediatrisk dietist för ytterligare hjälp. För att hitta en i ditt område, besök den europeiska Dietetic Association: s hemsida.