Vatisa

Hjärtinfarkt fakta

Blockeringen är ofta orsakas av en uppbyggnad av plack i kranskärlen-blodkärl som försörjer hjärtat med blod. Plack består av fett, kolesterol, och andra substanser. Så småningom kan plack brista och orsaka en blodpropp bildas. Den blodpropp hindrar flödet av blod till hjärtat, vilket resulterar i en hjärtattack.

Om blod och syretillförseln skärs av allvarligt eller under en lång tidsperiod, den påverkade delen av hjärtmuskeln lider skada och dör. Resultatet är dysfunktion i hjärtmuskeln i det område som påverkas av bristen på syre sidan.

Riskfaktorer

En hjärtinfarkt kan hända vem som helst, men vissa människor är mer utsatta än andra. De med ärvda (genetiska) riskfaktorer som en familjehistoria av hjärtsjukdomar, typ 1 -diabetes, högt blodtryck, låga nivåer av HDL, eller "goda" kolesterolet, höga nivåer av LDL, eller "onda" kolesterolet, och höga triglycerider har en större risk. Risken ökar också med åldern. Generellt män är i riskzonen vid en tidigare ålder än kvinnor, men efter uppkomsten av klimakteriet, kvinnor är lika i riskzonen.

Förebyggande

Medan vissa riskfaktorer är utanför din kontroll, det finns åtgärder du kan vidta för att hantera kontrollerbara riskfaktorer. Detta inkluderar att sluta röka, begränsa alkoholintag, förlora övervikt, få regelbunden motion, äta en hälsosam kost, och kontrollera stressen. Arbeta med din läkare för att hålla ditt kolesterol och triglycerider i kontroll, samt att hantera sjukdomar som högt blodtryck och typ 2 -diabetes, kan också hjälpa.

Symptom

Det vanligaste symtomet på hjärtinfarkt är bröstsmärtor eller obehag som varar mer än ett par minuter. Även bröstsmärta är nyckeln varningstecken på en hjärtinfarkt, kan det ibland förväxlas med matsmältningsbesvär, lunginflammation, eller andra störningar. Kolla symptom bildtextrutan för en lista med möjliga hjärtinfarktsymtom. Om du eller någon du känner uppvisar något av dessa varningssignaler, ring 911 omedelbart.

Behandling

Målet med behandlingen för en hjärtinfarkt är att lindra smärta, återställa omedelbar blodflödet att bevara hjärtmuskelfunktion, och förhindra dödsfall.

Ett elektrokardiogram (EKG) kommer att ske direkt på akutmottagningen eller i ambulansen om 911 hette. Om EKG detekterar en hjärtinfarkt, är nödvändigt omedelbart ingripande. Behandlingsalternativ inkluderar:

  • Fibrinolytisk terapi: En intravenös medicinering ges för att bryta upp proppen som blockerar kranskärl.

  • Koronar angioplastik: En ballong används för att skapa en större öppning i blodkärlet för att öka blodflödet.

  • Koronar bypass: Mest vanligtvis kallas helt enkelt "bypass-operation," detta förfarande utförs ofta i människor som har kärlkramp (bröstsmärta) och kranskärlssjukdom (en sjukdom där plack har byggt upp i artärerna). Under operationen, är en bypass skapas genom ympning av en bit av en ven över och under den blockerade området av ett kranskärl, vilket gör att blodet kan flöda runt hindret.