Vatisa

Det är aldrig för sent att sluta röka

När du har fått diagnosen cancer - särskilt lungcancer - kan det vara svårt att tänka eller prata om att sluta röka. Varför? Eftersom du röker trots att alla vet att rökning är dåligt för hälsan. Och alla vet att det kan orsaka cancer. Dessutom vet vi också att sluta är svårt.

Under årens lopp, kanske du har försökt att sluta. Eller kanske du ville, eller planeras på det, men aldrig gjorde. Nu när du står inför cancer, kan du bli överväldigad med skuld, eller fokuserad på din behandling. Du kanske inte ens tänker på att sluta röka. Eller du kanske tänker, "Jag har cancer,. Det är ingen mening nu"

"Det gör mycket vettigt att försöka stoppa", säger Greg Videtic, MD, vid Cleveland Clinic Radiation Oncology Department. "Att sluta röka verkar ha en inverkan, inte bara när det gäller att må bättre, men när det gäller hur länge människor med cancer lever", säger han.

Videtic tittat på en grupp av begränsade steg småcellig lungcancer patienter över 10 år.

Han jämförde överlevnaden för de människor som fortsatte att röka under behandlingen för att de människor som slutat. Med hjälp av journaler, fann forskarna 186 personer som hade standard kemoterapi med strålbehandling. Dessa människor lämnade information om sina rökvanor. Alla av dem var rökare, och 58 procent hade slutat röka innan de började behandlingen. Forskarna fann att de som slutat röka levde längre i genomsnitt än de som fortsatte att röka.

Många läkare får inte uppmuntra folk att sluta röka efter diagnosen cancer, speciellt lungcancer. En av anledningarna är att de inte vill få folk att må dåligt. "Folk måste fortfarande uppmuntras", säger Videtic. "Jag går på klandra dem, jag säger bara," Titta, du är där du är, men det finns ännu mer som vi kan göra för att hjälpa dig ".

Medan Videtic forskning såg endast till personer med lungcancer, känner han sig bekväm att uppmuntra alla människor med cancer att sluta röka. "Om ett år sedan talade jag med en ung kvinna som hade bröstcancer, och hon rökte, "säger Videtic. "Sade jag till henne:" Det finns bevis från andra områden i kroppen som sluta påverkar. Om du ska sätta dig igenom detta ganska aggressiv behandling med hopp om att det kommer att göra bättre för dig, så kanske du bör överväga att inte röka. "En vecka senare kom hon tillbaka och sa att det var precis vad hon behövde höra i För att sluta röka.

Videtic studie är en bland andra nya studier som ger belägg för att rökare med cancer som det är aldrig för sent att sluta. Hans forskning tyder på att rökning kan påverka hur väl behandlingen fungerar. "En av de dåliga sakerna med att röka är att den har en multipel effekt", säger Videtic. Så exakt hur det påverkar cancer och behandling är en svår sak att avgöra.

Forskningen är också att undersöka hur fortsätter att röka kan påverka spridningen av cancer. Dessutom har studier visat att om du slutar röka när du har avslutat din behandling, du har en lägre risk att få en annan cancer efteråt.

"Även om det är lite annorlunda eftersom det är efter behandlingen," säger Videtic, "det säger oss att om man botar den första cancer, genom att fortsätta att röka, du har en högre risk för en andra cancer."

Denna information är inte tänkt att få människor att känna sig skyldiga, förklarar Videtic. Han berättar oftast människor, "Här är en bit information som du kanske vill veta om du funderar på att få behandling, eftersom detta kommer att hjälpa dig också. De flesta människor är oftast glad att veta att de fortfarande kan göra något för att hjälpa sig själva."

För att hitta stöd i ditt område, besök Europeiska Cancerfondens hemsida, www.cancer.org. Du kan också ringa National Cancer Institute (NCI: s) Cancer Information Service avgiftsfritt telefonnummer, 1-800-4-CANCER, (800-422-6237) eller besök deras hemsida, www.cancer.gov.