Vatisa

Vanliga sjukdomar hos kvinnor

10 hälsosjukdomar vanligare hos kvinnor

När det kommer till vår hälsa, är inte alla sjukdomar skapade lika. Vissa hälsofrågor är specifika för kvinnor, till exempel graviditet och klimakteriet. Men visste du att många vanliga hälsoproblem slår kvinnor oftare än män? Ta en titt på den här listan.

1. Depression

Mer än 20 miljoner människor i Europa lider av depression, och kvinnor är tre gånger större risk att bli deprimerade än män. Faktum är att ungefär 1 av 4 kvinnor kommer att drabbas av depression någon gång under sin livstid jämfört med endast 1 av 12 män. Experter tror att en anledning kan vara de förändrade hormoner som kvinnor, men det är inte slutgiltigt den överordnade faktorn.

2. Osteoporos

Osteoporos är en tyst, progressiv sjukdom där skelettet blir porös, spröd och svag på grund av förlust av bentätheten. Försvagade ben ökar risken för benbrott, vilket kan ta tid att läka, orsaka invalidiserande smärta, och leda till livshotande komplikationer. Jämfört med män, kvinnor är fyra gånger större risk att få diagnosen benskörhet och 6 gånger större risk att läggas in på sjukhus för en fraktur i samband med osteoporos. Kontrollera din ben frakturrisk med denna hälsotest.

3. Urinvägsinfektioner och interstitiell cystit

1 av 5 kvinnor utvecklar en urinvägsinfektion (UVI) under sin livstid. Du kanske har en UVI om du har ett frekvent behov av att urinera och en smärtsam, brännande känsla i området i urinblåsan eller urinröret vid urinering. Symtom på en UVI som inte kommer att försvinna kan tyda interstitiell cystit (IC), en inflammatorisk sjukdom som består av återkommande bäckensmärta, tryck eller obehag i urinblåsan och bäckenområdet tillsammans med urin frekvens och brådskande. Nästan dubbelt så många kvinnor som män drabbas av IC. Läs upp: Är det en urinvägsinfektion eller något annat?

4. KOL

Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) hänvisar till en grupp av lungsjukdomar som leder till allvarliga andningsproblem, oftast orsakas av rökning. Vanliga symtom är andfåddhet och en kronisk hosta. Minst 12 miljoner amerikanska vuxna har sjukdomen, och så många som 12 miljoner fler människor kan ha KOL, men inte vet det. En större andel kvinnor än män dör av KOL, och experter tror kvinnors lungor kan vara mer känsliga för skador från rök. Kan du ha KOL och inte vet det?

5. Rosacea

Rosacea är en kronisk hudsjukdom som börjar som en tendens att spola lätt och utvecklas till permanent rodnad, acne-liknande gupp eller finnar, tjock hud och synliga små blodkärl på kinderna, näsan, och ibland ögonlocken. Den kan förväxlas med vuxen akne, men vuxna akne orsakar inte spolning. Rosacea drabbar cirka 16 miljoner vuxna européer. Kvinnor tenderar att utveckla rosacea oftare än män, men det är sjukdomen ofta allvarligare hos män. Se bilder på rosacea.

6. Alzheimers sjukdom

Alzheimers sjukdom är den vanligaste formen av demens, och det gradvis och permanent försämrar minne, resonemang, dom, och tal. Det orsakar också personlighet och beteendeförändringar och känslomässig apati. Beräkningar visar att 2-4.000.000 människor lider av åldersrelaterad demens, och två tredjedelar av dessa människor har Alzheimers sjukdom. En av 6 kvinnor är i riskzonen för Alzheimers sjukdom jämfört med 1 av 10 män. Även om det inte finns någon bot för sjukdomen vid denna tid, är den tidigare diagnosen görs, desto mer sannolikt symptomen kommer att svara på behandling.

7. Reumatoid artrit

Reumatoid artrit (RA) är en autoimmun sjukdom som orsakar inflammation i vävnader som kantar leder och andra delar av kroppen. Detta resulterar i smärta, svullnad, stelhet och förlust av ledfunktion, vilket kan göra det svårt att använda händerna och gå. Cirka 1,3 miljoner människor har RA, och det är 2 till 3 gånger vanligare hos kvinnor än män.

8. Överaktiv blåsa

Om du måste urinera 8 eller fler gånger per dag eller få upp 2 eller flera gånger på natten, kan du ha en överaktiv blåsa. Symtomen omfattar känsla starka, plötsliga drifter att urinera, förutom att urinera oftare än normalt. Kvinnor är mer benägna att uppleva överaktiv blåsa och andra former av urininkontinens än män.

9. Migrän

En migrän är mer än bara en dålig huvudvärk. Migrän innebär vanligen intensiv, pulserande smärta, vilket kan leda till illamående, synförändringar, och känslighet för ljus och ljud. Omkring 30 miljoner människor lider av migrän, och de är tre gånger vanligare hos kvinnor än hos män. Migrän hos kvinnor kan vara förknippade med menstruation och kopplas till förändringar i östrogen nivåer. Den goda nyheten är att behandlingsalternativ finns tillgängliga för att förebygga migrän och ge lindring.

10. Multipel skleros

Multipel skleros (MS) är en kronisk, ofta handikappande sjukdom i det centrala nervsystemet. Symtom på detta autoimmun sjukdom kan vara mild, som domningar i armar och ben, eller allvarliga, inklusive förlamning eller förlust av synen. MS drabbar nästan 2,1 miljoner människor världen över. I Europa, cirka 400.000 människor har MS och ungefär 200 fler personer diagnostiseras varje vecka. MS är 2 till 3 gånger vanligare hos kvinnor än män. Idag är nya behandlingar och framsteg inom forskning ger hopp till människor som drabbats av sjukdomen

Den ob / gyn hörnet

Kvinnor ser ofta sin läkare om preventivmedel, men det är också viktigt att känna igen tecken på gynekologiska problem. Symtom att veta ›

Kvinnors sinnen och stämningar

Känsla frisk känslomässigt hjälper till att hålla våra liv i balans. Yoga är en sund själ och kropp praktiken. Hur yoga kan hjälpa dig ›