Vatisa

Vuxen vaccinationer: är du up-to - date?

Även barn får majoriteten av vaccinationer, vuxna måste också hålla dig uppdaterad på en rad vaccinationer, från influensa till stelkramp till vattkoppor. Här är varför: Vuxna som aldrig har fått barnvaccin kan drabbas av allvarliga komplikationer av dessa sjukdomar som vuxen. Och för vuxna som fick alla rekommenderade vaccin som barn, kan immunitet mot vissa sjukdomar gradvis blekna bort under åren, vilket innebär att booster skott behövs. Vacciner innehåller döda eller försvagade bakterier som utlöser immunförsvaret att reagera och bygga immunitet. Fråga din läkare vilken av följande bilder som du kan behöva.

Pneumokockinfektioner ("lunginflammation vaccin")

Detta vaccin skyddar mot allvarliga infektioner orsakade av en specifik bakterie som heter Streptococcus pneumoniae, dessa infektioner är ofta kallad pneumokocksjukdom. Denna bakteriell infektion kan orsaka:

  • Lunginflammation. Lunginflammation är en allvarlig infektion i lungorna som ofta leder till dödsfall hos äldre vuxna.

  • Sepsis. Detta är en överväldigande bakteriella infektioner i blodomloppet. Det kan vara dödlig.

  • Meningit. Detta är en bakteriell infektion i det täckande av hjärnan och ryggmärgen. Det är en allvarlig sjukdom som kan vara dödlig.

Enligt Centers for Disease Control and Prevention (CDC), ungefär en av 20 personer som får pneumokockpneumoni dör av det. Tre av 10 personer som får hjärnhinneinflammation dör också. Vem som helst kan få pneumokocksjukdom, men de människor som löper störst risk är de som är 65 och äldre, mycket unga människor och personer med särskilda hälsoproblem.

Du ska få lunginflammation vaccinet om du är 65 eller äldre. Om du är yngre än 65 år, bör du få denna chans om du har kroniska sjukdomar, såsom diabetes, hjärt-eller lungsjukdomar, sicklecellanemi, alkoholism eller levercirros. Andra människor som borde få det här skottet är människor med nedsatt immunförsvar, till exempel de med njursvikt, en skadad mjälte eller ingen mjälte, hiv / aids, eller vissa typer av cancer. Alaskan Natives och vissa europeiska indier är också högre risk. Vaccinet vanligen ges en gång. Människor som är 65 år eller äldre som fick sin första lunginflammation skott innan de var 65 år och personer med vissa medicinska sjukdomar behöver en andra chans om det har varit minst fem år sedan den första dosen. Andra som behöver en andra immunisering inkluderar människor vars mjälte har tagits bort och de med sicklecellsanemi, hiv / aids, vissa cancerformer, njursvikt, eller organtransplantationer eller benmärg.

Influensa

Detta skott skyddar mot säsongsinfluensa eller "influensa" virus. Influensa virus orsakar frossa, huvudvärk, halsont, torr hosta, rinnande näsa och värk i kroppen. De flesta av de människor som dör av influensa är vuxna äldre än 65 år, säger CDC. Den bästa tiden att få din årliga skott är i oktober eller november. Friska vuxna yngre än 50 som inte är gravid kan få influensa vaccin som nässpray, som innehåller levande, försvagade influensavirus som inte orsakar influensa.

Vem ska få det? Nästan alla, om det inte finns särskilda skäl att inte få det, exempelvis en allergi mot ingredienserna i skottet. Friska vuxna upp till 49 år kan få antingen en nässpray-version (som innehåller försvagade, levande virus), eller skottet. Vuxna 50 år och äldre, inklusive gravida kvinnor, bör få den injicerade formen av vaccinet. En nyare, något starkare version av influensa skott finns även för äldre vuxna som inte kan svara på influensa skott så kraftfullt som yngre.

Du bör undvika att få en influensa skott om du utvecklade Guillain-Barrés syndrom inom sex veckor att få en tidigare influensa skott, eller om du har en svår allergi mot ägg. Om du för närvarande sjuk, vänta tills symtomen förbättras innan det blir en vaccination.

Mässling, påssjuka och röda hund (MPR)

Detta skott skyddar mot mässling, påssjuka och röda hund. Röda hund kallas även tyska mässling.

Du bör få denna chans om du är en kvinna i fertil ålder och din immunitet mot MMR är låg. Detta kan bestämmas genom ett blodprov. Om din immunitet är inte upp till par och du funderar på graviditet, behöver du ett skott tre månader före befruktningen. Kvinnor ska undvika att bli gravida under minst fyra veckor efter att få MPR-vaccin. Gravida kvinnor bör vänta med att få denna chans till efter de fött barn.

En person som är minst 18 år gammal, född efter 1956, och vet inte om han eller hon hade vaccinet eller sjukdomar bör få minst en dos av MPR-vaccinet.

Du bör undvika att få denna chans om du är sjuk vid tidpunkten för immunisering är planerad, eller om du har fått en allergisk reaktion mot gelatin, neomycin, eller en tidigare dos av MMR. Vaccinet ska inte heller ges till personer med vissa medicinska sjukdomar. Kontrollera med din läkare om du har frågor om detta vaccin.

Hepatit A

Detta vaccin skyddar mot hepatit A, en leverinfektion.

Du bör ha detta skott om du bor, arbetar eller reser utanför USA också få denna chans om du är militär personal, en storarbetare, eller ett daghem anställd. Dessa människor borde också få detta vaccin: män som har sex med män, sprutnarkomaner, de med kronisk leversjukdom, och de med koagulering-faktor sjukdomar såsom hemofili. Du bör också få detta vaccin om du arbetar eller bor i en institution eller gruppbostad. Denna vaccination är nu ges till alla barn. På grund av detta, kommer färre vuxna behöver hepatit A-vaccin i framtiden.

Hepatit B

Denna serie av skott skyddar mot en potentiellt dödlig leversjukdom som kan leda till levercancer.

Detta vaccin är rutinmässigt ges till nyfödda. Alla ovaccinerade tonåringar 18 och yngre bör få full serie av vaccinationer. Människor som är minst 19 år och som inte har haft de vaccinationer bör ha serie om de reser till länder där hepatit B-virus (HBV) är vanligt. Du bör också få denna serie om du har ett jobb där du kan utsättas för blod eller blodprodukter. Ett exempel skulle vara ett laboratorium eller sjukhusarbetare. Övriga personer som ska ha detta vaccin är sprutnarkomaner, män som har sex med män, de som har haft mer än en sexpartner under de senaste sex månaderna, och de som har en sexuellt överförbar sjukdom (STD). Du bör ha denna vaccination om du bor i ett hushåll med någon som har HBV. Kunder och personal för dessa institutioner bör också ha immunisering: anläggningar för utvecklingsstörda, njurdialys, sexuellt överförbar sjukdom behandling, hiv- testning och behandling, narkotikamissbruk behandling och förebyggande, injektion-missbrukare behandling, slutscenprogram njursjukdom samt kriminalvårdsprogram.

Humant papillomvirus (HPV)

HPV är en vanlig sexuellt överförbar sjukdom som kan orsaka könsvårtor som kallas kondylom, som kan uppstå på insidan eller utanför områden av könsorganen och kan spridas till omgivande hud eller till en sexpartner. Eftersom HPV-infektion inte alltid orsakar vårtor, kan infektionen inte upptäcks. Kvinnor med vissa typer av HPV-infektioner har en ökad risk att utveckla livmoderhalscancer. Regelbundna Pap-test kan upptäcka HPV-infektion, samt onormala livmoderhalscancer celler. Emellertid kan HPV-vaccinet att förhindra cervical cancer. Vaccinet är bäst med tanke på ålder 11 eller 12, men kvinnor som inte fullbarndoms serien kan få vaccinet upp till 26 års ålder. Vaccinet ges även till pojkar och unga män i åldern 9 till 26 för att minska sina chanser att få genitala vårtor och eventuellt andra cancerformer i samband med HPV.

Stelkramp, difteri och kikhosta booster

De flesta barn får en serie av stelkramp, difteri och kikhosta skott. Den sista i den primära serien är vanligtvis ges efter ålder 6. Tonåringar och vuxna bör då ha en stelkramp-difteri-kikhosta booster (Tdap) och sedan en stelkramp-difteri (Td) booster var 10 år efteråt.

Varicella zoster-

Detta skott skyddar mot vattkoppor, en smittsam virusinfektion som kan vara dödlig hos vuxna.

CDC rekommenderar en enstaka dos av vaccinet för barn som är 12 månader till 12 år gamla. Tonåringar 13 år och äldre och vuxna inte immuniserade ska ha två doser, ges vanligen 4-8 veckors mellanrum. En person som är född i USA före 1966 kommer sannolikt att ha haft vattkoppor som barn-och redan har immunitet.

CDC rekommenderar också att alla barn, ungdomar eller vuxna vaccineras före 2006 vara reimmunized att öka avtagande immunitet.

Du ska inte ha denna vaccination om du är gravid eller planerar att bli gravid inom fyra veckor efter att få vaccinet.

Zoster (bältros)

Vaccinet bör ges till alla vuxna åldern 60 och äldre för att förebygga bältros, en smärtsam reaktivering av vattkoppor virus som ligger vilande i kroppen. Undantag från denna rekommendation är för dem som har medicinska sjukdomar eller tar mediciner som påverkar immunsystemet. Vaccinet är också godkänd för vuxna ålder 50-59, om så önskas.

Meningococcal vaccin

Detta skott skyddar mot bakteriell meningit orsakad av Neisseria meningitidis. Alla små barn nu får detta vaccin.

College freshmen, särskilt de som bor i sovsalar, löper högre risk för meningokocksjukdom. Om du är en högskolestudent, fråga din läkare om detta vaccin. Du bör också överväga att få detta vaccin om du reser till länder där Hib är vanligt.