Vatisa

För tonåringar: minska dina risker för att få sexuellt överförbara sjukdomar

Det enda säkra sättet att förhindra sexuellt överförbara sjukdomar (sexuellt överförbara sjukdomar) är avhållsamhet (inte ha någon form av sex). Men om du bestämmer dig för att ha sex, vidta åtgärder för att skydda dig. Lär känna din partner. Fråga dem om de någonsin haft en STD eller testats. Och alltid använda latex kondomer under sex.

Är det rätt tid?

Att ha sex är ett personligt val. Det handlar inte om vad dina vänner eller partner tror. Det handlar om vad du tycker är rätt. Så det är okej att säga att nu är inte tid. Att välja avhållsamhet ger dig mer tid att lära sig om din partner. Oavsett vad du bestämmer dig, låt inte alkohol eller droger moln frågan. De kan leda dig att fatta beslut om sex som du senare ångrar.

Använd alltid en latex kondom

Om du har sex, alltid använda en latex kondom. Det är det bästa sättet att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar. Män och kvinnor i alla åldrar kan köpa dem. De flesta kondomer är gjorda för män. Men det finns också kondomer för kvinnor. Se till att få kondomer som säger att de skyddar mot könssjukdomar. Och använda en ny kondom varje gång du har sex.

Det rätta sättet att använda kondom för en manlig

1.

Pressa luft från kondom spets eftersom den går över ollonet. Detta ger utrymme för att fånga semen.

2.

Fortsätt att hålla spetsen med en hand. Använd andra handen för att rulla kondomen ner över penis.

3.

Vid behov använder vattenbaserade glidmedel som KY Jelly eller Astroglide. Fet saker som vaselin kan bryta kondomer.

4.

Efter sex, håll kondomen vid penisroten. Sedan försiktigt dra ut på din partner.