Vatisa

Sexuellt överförbara sjukdomar (STD) behandling

För tonåringar: få kontrolleras för sexuellt överförbara sjukdomar

Kom ihåg: Varje form av sex gör att du riskerar för könssjukdomar. Leta efter tecken på sexuellt överförbara sjukdomar på dig och din partner. Få markerad om du är osäker. Och om du har en STD, få behandling! Berätta för din partner så att de kan få kontrolleras också.

Inte alla sexuellt överförbara sjukdomar har symtom som du kan se. Men att veta vanliga tecken kommer att hjälpa. Var uppmärksam på din kropp och din partners kropp. Om någon av er se eller känna något som verkar vara ett symptom, få kontrolleras.

Komma kontrolleras är det enda sättet att veta säkert om du har en STD. Du kan testa dig på en vårdcentral eller läkarmottagning. Tester kan omfatta:

Lär dig mer om att få kontrolleras för sexuellt överförbara sjukdomar ›

Genital HPV: diagnos och behandling

Genital HPV är ofta upptäcks vid en rutinmässig undersökning. Din läkare kan fråga om du är sexuellt aktiv, och om du har haft dysplasi eller genitala vårtor innan. Du kan också kontrolleras för tecken på andra sexuellt överförbara infektioner. Genitala HPV kan inte botas, men dess effekter kan behandlas.

  • En Pap-test kan visa tecken på dysplasi eller vårtor på livmoderhalsen. Ett prov av celler som tas från livmoderhalsen och betraktas under ett mikroskop.

  • En kolposkopi kan göras för att se dysplasi eller vårtor tydligare. Ett förstoringsglas omfattning (colposcope) används för att titta på livmoderhalsen genom slidan.

  • En acetowhite testet gör vårtor lättare att se. Vinäger appliceras på livmoderhalsen eller andra hud som kan påverkas. Om vårtor är närvarande, de blir vita. Detta test kan göras under en kolposkopi.

  • Ett DNA-test kan ta reda på vilken stam av HPV du har. Onormala celler studeras för att se om du löper högre risk för cancer. Detta kan påverka din behandlingsplan.

Läs mer om HPV diagnos och behandling ›