Vatisa

Äldre vuxna och sexuellt överförbara sjukdomar

Könssjukdomar är sexuellt överförbara sjukdomar, vad som brukade kallas VD (könssjukdomar). Dessa sjukdomar kan överföras från en person till en annan under sex. Den som är sexuellt aktiva kan vara i riskzonen för sexuellt överförbara sjukdomar. Om du har haft sex med bara en person i många år, är det inte sannolikt att vara i riskzonen. Men om du har sex med fler än en person, eller nyligen haft en ny sexpartner, är detta blad för dig.

Ålder är inget skydd

Könssjukdomar kan verka som en ung människas problem. Inte sant! Alla som har sex kunde fånga en STD. Även du!

Vad gör att du riskerar?

De flesta könssjukdomar överförs genom kontakt med kroppsvätskor, genitala sår eller blod från en smittad person. Du är i riskzonen om du:

  • Har haft sex med ännu en person som har en STD.

  • Har flera sexpartners (detta ökar chansen att någon av dem har en STD).

  • Har haft sex med en ny eller tillfällig partner utan att använda en latex kondom.

  • Tänk att något av ovanstående kan vara sant för en tidigare eller nuvarande sexpartner.

Finns det några andra risker?

HIV (viruset som orsakar aids ) och hepatit kan överföras på andra sätt förutom sex. Dessa inkluderar: Att ta droger med hjälp av en nål som någon annan har använt, eller har haft en blodtransfusion före 1985, eller i ett land där blodet inte testas för virus.

Få testat

Om du tror att du är i riskzonen för en STD, få testas. Ju tidigare du vet om en STD, desto snabbare kan behandlas. Och att få tidig behandling minskar skadorna en STD gör med din kropp. När du testat, får du en chans att prata med vårdpersonal om dina risker-och hur man håller från att sprida sjukdomen till andra.

Att få testresultat

För vissa könssjukdomar, resultaten är klara direkt. För andra kan resultaten ta upp till två veckor. Att prata med vårdpersonal om resultaten kan hjälpa dig att förstå exakt vad de menar. Om risken fortsätter efter att du har testat, kan du bli ombedd att upprepa testet från tid till annan. Om du upptäcker att du har en STD, kan din läkare hjälpa dig att informera dina partners så att de kan få testas och behandlas.

Hur du skyddar dig

Om du har sex, det finns två enkla regler för att skydda dig själv. Först begränsa antalet sexpartners du har. Andra använder en latex kondom varje gång du har sex. Att prata med din partner om könssjukdomar är också ett viktigt steg för att skydda dig själv och andra.