Vatisa

För ditt hjärta: sluta röka

Den enskilt största sak flesta rökare kan göra för att förbättra sin hälsa är att sluta röka. Miljontals har gjort det, och så kan du, även om du har provat förut. Varje gång du avslutar, lär dig mer om vad som hjälper eller hindrar dig. Detta ökar dina chanser att lyckas nästa gång. Två viktiga faktorer för att inkludera är en solid plan och massor av stöd.

Ingen tvekan om du redan vet att rökning påverkar både din kropp och själ. Eftersom du har hjärtsjukdom, är det särskilt viktigt att sluta. Du kommer nästan omedelbart att märka positiva effekter.

Dubbel hold

Förutom det fysiska beroendet av nikotin, har rökning ett psykologiskt grepp också. Vanan är förmodligen nära kopplad till din dagliga rutin, det sociala livet och känslor. För att avsluta, måste du gå igenom fysisk tillbakadragande och även ändra dina vanor. Rada upp vänner, familj och arbetskamrater för att stödja dig. Detta kan göra stor skillnad om du är frestad att ge efter för lusten att röka.

De flesta människor bäst genom att använda en kombination av metoder-medicin för att dämpa symptomen, ett beteendeförändringsprogram och stöd från andra. Så här startar:

  • Bestäm dig för att sluta röka för gott. Lista alla dina skäl, till exempel att förbättra din hälsa eller föregå med gott exempel för dina barn.

  • Välj en sluta datum inom den närmaste månaden. Ge dig själv tid att lägga en plan på plats, men inte så länge att du kan prata dig ur sluta. Markera datumet i kalendern och berätta för andra.

  • Gå igenom vad som fungerade eller inte gjorde i tidigare försök att sluta. Sedan besluta om din plan.

Pansar indragning

För att kämpa mot lusten att röka, anser nikotinutbytesterapi (NRT). Det ger nikotin utan de övriga riskerna med rökning och kan minska abstinenssymptom. NRT kommer i många former: tandkött, sugtabletter, plåster, nässpray och inhalatorer. Vissa typer är tillgängliga över disk och andra genom recept.

Byrån för Healthcare för forskning och kvalitet senaste Kliniska riktlinjer för Rökavvänjning rekommenderar NRT för alla rökare utom gravida kvinnor och personer med hjärt-eller kärlsjukdomar. Men en del forskningsresultat visar att NRT kan vara säker för de med hjärt-och kärlsjukdomar med en vårdgivare övervakning. Kontrollera med din läkare innan du börjar NRT.

Två icke-NRT droger, bupropion och vareniklin, kan också bidra till att minska abstinensbesvär. Fråga din läkare om detta.

Gör det genom dagen

Från och med uppsatt datum, inte röker alls. Kasta ut cigaretter och askkoppar. Undvik att röka situationer och ändra din rutin. Om du har lust att röka, prova dessa strategier:

  • Andas djupt, fylla lungorna med ren luft, och påminna dig själv varför du vill sluta.

  • Vänta minst 10 minuter och ompröva. Detta kan vara tillräckligt lång för en stark längtan att passera.

  • Occupy munnen: Tugga sockerfritt tuggummi, råa grönsaker, eller solrosfrön eller suga på hårda karameller.

  • Minska stressen. Motion, utforska hobbies, eller använd andliga metoder såsom meditation.

Behåll din framgång

Skillnaden mellan en mindre slip och ett återfall är upp till dig. Bli inte avskräckt och använda en slip som en ursäkt för att gå tillbaka till dina gamla vanor. Räkna ut vad utmanade dig, samt vad som fungerat. Förnya ditt beslut, lägga till ytterligare en metod eller teknik, och gå vidare. Du har makten att se igenom det.