Vatisa

Preventivmedel översikt

Födelsekontroll, även känd som preventivmedel, hänvisar till någon aktivitet, medicinering, eller utrustning som används för att förhindra graviditet.

Att välja en metod för födelsekontroll är högst personlig. Faktorer att tänka inkludera din hälsa, ålder, frekvens av sexuell aktivitet, önskan att få barn i framtiden, och familjens sjukdomshistoria. Det är viktigt att rådgöra med din läkare när du väljer en metod, oavsett om ditt val kräver ett recept.

Metoder för födelsekontroll

Preventivmetoder varierar i effektivitet och arbetar på olika sätt. De kan döda spermier eller blockera den från att nå ägget. Vissa metoder hindrar äggen från att släppas av äggstockarna. Andra ändrar livmoderhalsen för att hindra spermierna från att komma in i livmodern, eller ändra vävnaden foder livmodern så att ett befruktat ägg inte kan implantat.

Vissa preventivmetoder som inte kräver ett recept inkluderar spermiedödande, manliga och kvinnliga kondomer, och periodisk avhållsamhet (t.ex. naturlig familjeplanering), som inkluderar ett antal metoder för att hjälpa undvika att ha oskyddat samlag under den mest fertila tider en kvinnas menstruationscykel.

Metoder som kräver ett besök till din läkare är följande:

 • P-piller (p-piller): Läkemedel som tas dagligen som förhindrar ägglossning genom att styra hypofysen hormon. Vanligtvis orala preventivmedel innehåller hormonerna östrogen och progestin. De hjälper också till att reglera menstruationscykeln och minska mängden och längden av menstruationer.

 • Mini-piller: Denna dagliga piller har endast ett hormon, progesteron. Det tjocknar livmoderhalsen och hindrar spermierna från att nå ägget. Mini-piller kan också minska flödet av din tid.

 • Norplant: Kapslar som innehåller det syntetiska hormonet levonorgestrel, implanteras under huden i överarmen, som kontinuerligt förhindra äggstockarna från att släppa ett ägg i upp till fem år.

 • Depo-Provera: En progesteronliknande läkemedel ges genom injektion som stoppar ägglossningen. Effekten varar i cirka tre månader.

 • Månatliga injektioner: Kombinerar två typer av hormoner, östrogen och gestagen, som arbetar för att förhindra ägglossning.

 • Hud patch: Pressmeddelanden hormonerna östrogen och gestagen i blodomloppet.

 • Membran eller livmoderhalscancer cap: En kupolformad gummikopp med en flexibel kant som är införd genom slidan för att täcka livmoderhalsen före sexuellt umgänge.

 • Hormonella vaginal preventivmedel ring: En ring som är placerad inne i slidan runt livmoderhalsen. Det frigör hormonerna östrogen och gestagen.

 • Spiral (spiral): Enheter som placeras i livmodern genom livmoderhalsen med en läkare. Spiralen förhindrar att ett ägg från att befruktas i rören eller från att fästa vid livmoderväggen.

 • Intrauterint system (IUS): En liten T-formad enhet som är placerad inne i livmodern av läkare. Det frigör en liten mängd hormoner varje dag för att förhindra graviditet.

 • Icke-kirurgisk sterilisering: En tunn slang används för att trä en liten, fjäderliknande anordning genom slidan till livmodern i varje äggledare. Ett material i enheten orsakar ärrvävnad för att utveckla och ständigt koppla rören.

Operationer

Kirurgi som resulterar i en oförmåga att bli gravid innehåller följande:

 • Hysterektomi: Borttagande av livmodern och oftast äggstockar och äggledare. Detta är en permanent form av preventivmedel.

 • Tubarligering eller äggledarna ocklusion: Kirurgi för att skära, bränna, eller band äggledarna för att hindra ägget från att transporteras till livmodern. Tubarligering är avsedd att vara permanent, även om vissa ibland kan vändas.

 • Vasektomi: Skär eller kläm sädesledaren, rören som transporterar spermierna från testiklarna. Testiklarna producerar fortfarande spermier, men spermierna dör och tas upp av kroppen. Detta är en permanent födelsekontrollåtgärd.

Metoder som har föreslagits som förebyggande, men som faktiskt kan finnas en stor risk för graviditet, inkluderar uttag innan utlösning och samlag under menstruationen.