Vatisa

Cancer i bukspottskörteln

Bukspottkörtelcancer fakta

Cancer i bukspottskörteln är en sjukdom som elakartade celler växer i bukspottkörteln, en körtel som ligger bakom magsäcken och framför ryggraden. Läs mer ›

Symptom: magsmärtor

Buksmärta är någon smärta eller obehag som uppstår mellan den nedre delen av bröstet och ljumsken. Vanligtvis kallas "magen", buken består av många organ, inklusive magsäcken, tarmar, lever, gallblåsa, bukspottkörtel, matstrupe, och många blodkärl. Buksmärta kan generaliseras, som förekommer i hela buken, eller den kan vara närvarande i ett litet område av magen.

Buksmärta är ett symptom på en bred variation av lindriga till allvarliga sjukdomar, störningar och sjukdomar, såsom dålig matsmältning, stress, infektioner, gallsten, inflammation, intestinal obstruktion, magsår och cancer. Buksmärta kan också förekomma som en biverkning av medicinering.

Läs mer om buksmärtor ›

Behandling: val för cancer i bukspottskörteln

Forskare ständigt hitta nya sätt att behandla cancer i bukspottkörteln. Personer som diagnostiserats med denna cancer har nu mer hopp om överlevnad än någonsin tidigare.

De val som du har för behandling beror på dessa faktorer.

  • Typ, storlek och placering av tumören i bukspottkörteln

  • Resultat av laboratorietester

  • Omfattningen av sjukdomen, som kallas det stadium

  • Status för din hälsa och din ålder

  • Dina personliga intressen och preferenser

Många vill lära sig allt de kan om sin cancer och behandlingsmetoder så att de kan göra säkra beslut om sin vård. Om du är en av dem, kommer du antagligen att få många frågor. Till exempel, de flesta människor med cancer i bukspottskörteln vill veta om de måste ändra sina normala aktiviteter efter behandlingen. Din läkare är den bästa personen att svara på dina frågor.

Läs mer om behandlingsalternativ ›

Att leva med: är jag i riskzonen för cancer i bukspottskörteln?

Det finns inget sätt att veta säkert om du kommer att få cancer i bukspottkörteln. Och det finns inget känt sätt att förhindra det. Vissa faktorer kan göra dig mer sannolikt att få denna typ av cancer än en annan person. Dessa kallas riskfaktorer. Vissa riskfaktorer, såsom ålder eller familjehistoria, är utanför din kontroll. Andra riskfaktorer, såsom rökning och kost, kan kontrolleras. Här är de vanligaste riskfaktorerna för cancer i bukspottkörteln.

Jag röker eller har rökt tidigare.

Rökning är en riskfaktor för många typer av cancer. Det är också en riskfaktor för pankreascancer.

Läs mer om risken för cancer i bukspottskörteln ›