Vatisa

Osteoporos

Osteoporos fakta

Osteoporos är en sjukdom i vilken det finns en förlust av benmassa och destruktion av benvävnad. Denna process leder till försvagning av skelettet och gör dem mer benägna att bryta. Läs mer ›

Symtom på ryggsmärta

Ryggsmärtor kan förekomma med andra symtom beroende på den bakomliggande sjukdomen, rubbningen eller sjukdomen. Till exempel, om din ryggvärk beror på artrit, kan du uppleva smärta i andra delar av kroppen. Tillbaka smärta på grund av en klämd nerv kan till och med leda till förlust av blåskontroll. Ryggont är ofta en stor symptom på fibromyalgi, som också kännetecknas av trötthet och sömnproblem.

Läs mer om symtom på ryggont ›

Behandling: screening för benförlust

Styrkan av ben mäts genom deras densitet (tjocklek). Hög bentäthet innebär att skelettet är mindre benägna att frakturer. Om du är i riskzonen för benförlust, kan din läkare remittera dig för test bentäthet.

Bentäthet tester är säkert, snabbt, enkelt och smärtfritt. Test kan upptäcka benskörhet innan en fraktur inträffar. Det kan också förutsäga risken för framtida frakturer. Och test kan mäta behandlingssvar. Det finns två typer av tester som du kan ha:

  • Perifera tester används för screening. De mäter densiteten i fingret, handled, knä, shin, eller hälen. Ett vanligt perifera test är det kvantitativa ultraljud (QUS).

  • Centrala tester används för diagnos. De mäter densiteten i höft eller ryggrad. Den huvudsakliga centrala testet är den dubbla energiröntgen (DXA). DXA är standard bentätheten test.

Läs mer om benförlust ›

Att leva med: enkla steg för att hålla dina ben starka

Om du är kvinna, är osteoporos något som ska vara på din radar - av de 44 miljoner människor som är i riskzonen, 68 procent är kvinnor. Inte luta sig tillbaka och vänta på att det ska hända dig - använda följande tips för att minska din risk!

Till att börja med är det viktigt att beräkna dina riskfaktorer. Har du svarar "ja" på någon av följande?

  • Har du en liten ram eller är du smal?

  • Har du en familjehistoria av benskörhet?

  • Är du vit eller asiatiska?

  • Är du en kvinna?

Svara "ja" på någon av dessa innebär att du är i riskzonen för att utveckla osteoporos. Lyckligtvis, betyder det också att du vet att du bör vidta åtgärder nu för att försvara sig mot denna porösa skelettsjukdom genom att bygga starka ben.

Läs mer om att hålla dina ben starka ›