Vatisa

Öroninflammation

Öroninflammation fakta

Otitis media är en inflammation som ligger i mellanörat. Det kan uppstå som en följd av en förkylning, ont i halsen, eller infektion i luftvägarna. Läs mer om öroninfektioner ›

Symptom: infektioner i mellanörat

En infektioner i mellanörat, även kallad otitis media, är en vanlig och ofta smärtsamma, typ av öroninfektion som förekommer bakom trumhinnan. Öroninflammation orsakas av bakterier eller virus. En infektioner i mellanörat kan störa den normala processen för hörsel och leda till ont i öronen, hörselnedsättning, och andra symptom. Människor i alla åldrar kan få en infektioner i mellanörat, men det är vanligare hos spädbarn och småbarn.

Örat är uppdelad i tre delar: ytterörat (inkluderar örat och hörselgången), mellanörat (inkluderar trumhinnan och tre små ben som kallas hörselbenen), och innerörat. Hearing uppstår när ljudvågor färdas genom ytterörat och in i mellanörat, där de orsakar vibrationer i trumhinnan och hörselbenen. Dessa vibrationer överförs sedan genom innerörat, omvandlas till elektriska impulser, och översattes av hjärnan som ljud.

Läs mer om öroninfektioner ›

Behandling för öroninfektioner

Öronvärk är vanliga i barndomen, men ett vaccin kan lindra smärtan för tusentals barn.

Konjugerat pneumokockvaccin, som marknadsförs under varumärket Prevnar, godkändes av FDA under 2000. En förbättrad form av vaccinet Prevnar 13, godkändes år 2010.

Prevnar 13 mål de vanligaste stammar av pneumokocker, en av de bakterier som orsakar öroninflammation, men som också orsakar många fall av allvarlig sjukdom hos spädbarn, till exempel lunginflammation, bakteriemi (en blodinfektion), och meningit (infektion i slemhinnan av hjärnan och ryggraden). Studier tyder på att Prevnar 13 förhindrar mest cirka 80 procent-av dessa allvarliga infektioner hos barn under 5 år, även om det inte hindrar alla öroninflammationer.

Läs mer om behandlingsalternativ ›

Att leva med öroninfektioner

De flesta barn har haft minst en öroninflammation efter ålder 2. Behandlingen kan bero på om problemet är akut eller kronisk, samt hur ofta den kommer tillbaka och hur länge den varar. För många barn, minska riskfaktorer och tar antibiotika är all den behandling som behövs.

Vissa beteenden eller omgivning öka ditt barns risk för öroninfektion. Att minska dessa riskfaktorer kan vara till hjälp i varje punkt i behandlingen. Tipsen nedan kan hjälpa.

  • Om ditt barn går till grupp dagis, driver han eller hon en större risk att få förkylningar eller influensa. Förhindra dessa sjukdomar genom att lära ditt barn att tvätta sina händer ofta.

  • Om ditt barn har nasala allergier, gör ditt bästa för att kontrollera damm, mögel, mögel och sällskapsdjur hår i huset. Också stoppa eller kraftigt begränsa ditt barns kontakt med passiv rökning.

  • Om födoämnesallergier är ett problem, identifiera livsmedel som utlöser reaktionen och hjälpa ditt barn att undvika det. I vissa barn, att äta eller dricka mejeriprodukter orsakar vävnader runt örontrumpeten sväller. Detta kan göra en blockering mer troligt.

Läs mer om öroninfektioner ›