Vatisa

Migrän och huvudvärk översikt

En migrän är en svår huvudvärk som vanligtvis åtföljs av andra symtom såsom illamående eller synstörningar.

Huvudvärk kan orsakas av ett antal sjukdomar, såsom sjukdomar i halsen, ögon, hjärna, käke, eller tänder. Huvudvärk med en bakomliggande medicinsk sjukdom klassificeras som sekundära huvudvärk eftersom de är relaterade till sjukdomen. Ett exempel på detta skulle vara en huvudvärk på grund av nackskador eller bihåleinflammation.

Andra huvudvärk klassificeras som primär eftersom huvudvärken i sig är huvud medicinskt problem. Bidragande faktorer - ibland kallade huvudvärk triggers - kan inkludera muskelspänningar, vissa livsmedel, mediciner, uttorkning, eller förändrade nivåer av hormoner.

Det finns flera olika typer av primär huvudvärk, inklusive migrän, klusterhuvudvärk och spänningshuvudvärk. Migrän kännetecknas av det faktum att andra än smärta symtom uppträder som en del av huvudvärken. Illamående och kräkningar, yrsel, ljuskänslighet, och andra visuella symtom uppträder vanligtvis.

Faser av migrän

Migrän är också unik genom att de har olika faser. Inte alla individer upplever varje fas, dock. De faser av en migrän huvudvärk kan vara:

  • Premonition fas: en förändring i humör eller beteende som kan uppstå timmar eller dagar innan huvudvärken.

  • Aura fas: en grupp av visuella, sensoriska eller motoriska symtom som omedelbart föregår huvudvärken, inklusive hallucinationer, domningar, förändringar i tal och muskelsvaghet.

  • Huvudvärk fas: period under själva huvudvärk när den sjuke kan vara känslig för ljus och rörelse och erfarenhet depression, trötthet och ångest.

  • Huvudvärk upplösning fas: period då smärtan minskar, men kan ersättas med trötthet, irritabilitet och koncentrationssvårigheter.

Diagnos

Migrän diagnostiseras huvudsakligen baserade på rapporterade symtom. Spårning och dela information om din huvudvärk med din läkare hjälper till med att göra en korrekt diagnos. Det är bra att spåra migrän händelser (datum och tider) och de uppgifter som är förknippade med migrän. Överväg att skriva ner följande information för att ta med din läkare besök: specifika platsen för din huvudvärk, hur din huvudvärk känner, hur länge din huvudvärk sist, eventuella förändringar i beteende eller personlighet, effekten av förändringar i läget på huvudvärk, sömnsvårigheter, historia stress, samt eventuella skallskador.

Utöver de uppgifter du lämnar, kan din läkare använda datortomografi (CT), magnetisk resonanstomografi inbillar (MRI), och ett Spinal Tap att bekräfta en migrändiagnos. Dessa tester hjälper till att utesluta andra problem såsom tumörer, infektioner, eller blodkärls oegentligheter som kan orsaka migrän liknande symptom.

Behandling

Migrän klassificering hjälper till att styra behandlingen. Kategorierna nedan hjälp att begränsa klassificeringsprocessen.

  • Migrän utan aura: det vanligare typ av migrän inkluderar inte en aura fas (symtom som kommer strax före huvudvärk).

  • Migrän med aura: färre migrän har denna typ av migrän, som föregås av aurasymtom, såsom blinkande ljus eller sicksacklinjer, vanligtvis inom 30 minuter före en attack.

Det yttersta målet för behandlingen är att stoppa migrän uppstår. Adekvat förvaltning är beroende av korrekt identifiering av vilken typ av huvudvärk och kan inkludera att undvika kända triggers, tränar eller tar mediciner.

Se din läkare om du upplever olösta, återkommande huvudvärk. Sådan huvudvärk kan vara ett symtom på en allvarligare sjukdom.