Vatisa

Män och huvudvärk

För de flesta män, är en tillfällig huvudvärk inget annat än ett farthinder under en hektisk dag. Men för några av oss, huvudvärk är ett större problem. Läs mer om de vanligaste typerna av huvudvärk - bland de 200-plus sorter - och hur livsstilsförändringar och icke-receptbelagda läkemedel kan lindra deras inverkan på ditt liv.

Spänningshuvudvärk huvudvärk

Spänningshuvudvärk huvudvärk är den vanligaste typen av huvudvärk. De är vanligtvis milda till måttliga. Men vissa män blir svår spänningshuvudvärk, och vissa har dem 3 eller 4 gånger i veckan.

Den typiska spänningshuvudvärk producerar en tråkig klämma smärta på båda sidorna av huvudet. Du känner dig som ditt huvud är i ett skruvstäd. Axlar och nacke kan också värka. Vissa spänningshuvudvärk utlöses av trötthet, känslomässig påfrestning, eller problem med musklerna eller lederna i nacken eller käken. Mest varar i 20 minuter till 2 timmar.

Du kan behandla enstaka spänningshuvudvärk huvudvärk med over-the-counter smärtstillande såsom paracetamol, acetylsalicylsyra eller ibuprofen. (Följ alltid anvisningarna på etiketten, och aldrig ta mer än du borde.) En värmedyna eller varm dusch kan hjälpa, en del människor känner sig bättre med en kort tupplur eller lättare tilltugg.

Om du får ofta spänningshuvudvärk huvudvärk, försöka identifiera triggers så att du kan undvika dem. Bli inte övertrött eller hoppa över måltider. Lär dig avslappningstekniker. Om du knyter din käke eller slipa tänderna på natten, kan ett munskydd hjälpa.

Om dessa metoder inte fungerar, kan din läkare ordinera en starkare smärtstillande eller ett muskelavslappnande medel för att kontrollera smärtan, eller en tricykliska antidepressiva för att förhindra upprepade attacker.

Migrän

Migrän förekommer mindre ofta än spänningshuvudvärk huvudvärk, men de är oftast mycket svårare. Under loppet av ett år, kommer cirka 6% av män har minst en migrän.

Neurologer tror att migrän orsakas av förändringar i hjärnans blodflöde och nervcellsaktivitet. Genetik spelar en roll, eftersom 70% av migränpatienter har minst en nära släkting med problemet.

Även en migrän kan komma på utan förvarning, är det ofta iväg av en trigger. Triggers varierar från person till person, men en migrän lidande oftast förblir känslig för samma triggers. Vissa män kan förebygga migrän helt enkelt genom att undvika triggers. Större migrän triggers för män inkluderar

 • klimatförändringar, till exempel stigande fukt eller värme

 • brist på sömn eller försov

 • trötthet

 • emotionell påfrestning

 • sensoriska startar, liksom ljusa eller flimrande ljus, höga ljud och starka dofter

 • kost triggers, till exempel saknas en måltid, alkohol, särskilt rött vin, choklad, nitrater i rökt kött och fisk, lagrad ost och en ökning eller minskning av koffein.

En typisk migrän involverar en allvarlig bultande eller pulserande smärta på ena sidan av huvudet, ofta centrerad på ögat eller tempel. Migrän börjar ofta på kvällen eller under sömnen. I vissa män, är attackerna föregås av flera timmar av trötthet, depression och tröghet, eller genom irritabilitet och rastlöshet.

Cirka 20% av migrän inkluderar symtom som kallas aura, vilket kan innefatta blinkande lampor, tillfällig synförlust, glorior, gnistrar och vågiga linjer. Den aura kan också producera domningar eller stickningar på ena sidan av kroppen, särskilt i ansiktet eller handen. Vissa patienter utvecklar aura symtom utan att få huvudvärk.

Smärtan är ofta svår och beskrivs som dunkande eller pulserande. Illamående är vanligt, och många migränpatienter har en vattning ögon, en rinnande näsa eller trängsel. Om dessa symtom är framträdande, kan de leda till en felaktig diagnos av sinus huvudvärk.

Utan effektiv behandling, migränattacker brukar pågå i 4 till 24 timmar. När du lider en migrän, är till och med 4 timmar alldeles för länge - och det är därför tidig behandling är så viktigt.

Om det upptäcks i ett tidigt stadium, kanske du kan styra en migrän med receptfria smärtstillande. Paracetamol, acetylsalicylsyra, ibuprofen, naproxen och kombinationer av smärtstillande medel och koffein är alla effektiva, så länge du tar en full dos mycket tidigt i attacken.

Ibland tar receptbelagda läkemedel för att stoppa en migrän. De flesta läkare vända sig till triptaner, som finns som tabletter, nässpray eller som injektioner som patienter ger sig själva. Triptaner ger fullständig lindring inom 2 timmar för upp till 70% av patienterna, svaret är bäst om behandlingen påbörjas tidigt. Eftersom triptaner kan påverka blodflödet till hjärtat och huvudet, män med kranskärlssjukdom eller större hjärtsjukdom bör riskfaktorer inte använda dem. Människor som tar antidepressiva läkemedel i SSRI-familjen kan inte använda triptaner.

Äldre migränläkemedel kan ha en roll för vissa män. Andra behöver anti-illamående medicin, starkare receptbelagda smärtstillande medel eller till och med en kort kurs av steroider. Kom bara ihåg, kan det överanvändning leda till rebound huvudvärk och en ond cirkel av droger och huvudvärk.

Om du drabbas av täta attacker - 2 eller 3 i veckan - överväga förebyggande mediciner. De mest effektiva typer av läkemedel är betablockerare, vissa antidepressiva medel och vissa antiepileptiska läkemedel. Din läkare kommer att välja ett läkemedel baserat på din totala medicinska sjukdom. Du kan behöva prova flera droger eller en kombination av medel. Vissa män kan dra nytta av en remiss till en huvudvärk specialist.

Cluster huvudvärk

Cluster huvudvärk är mindre vanligt än spänning-typ eller migrän och påverkar män om sex gånger oftare än kvinnor. Den typiska patienten är en medelålders manliga rökare. Huvudvärken kommer i kluster, med 1 till 8 attacker per dag som inträffar under en 1 - till 3 - månaders period. Smärtan fokuserar på en sida av huvudet, särskilt i ögat, vilken kan bli röd och vattniga. Ögonlocket kan sloka, och näsan rinner eller är blockerad. Cluster huvudvärk börjar plötsligt och varar i 30 till 60 minuter. De flesta drabbade blir rastlös och upprörd under attacken. De kan inte sitta stilla så de takt eller jogga på plats. Syre inhalationsterapi kan hjälpa. En triptan läkemedel är ofta effektiva, särskilt när det ges genom injektion. Mediciner som kan förhindra attacker inkluderar verapamil och litium.

Andra orsaker till huvudvärk

Sinus infektion. Akut sinuit orsakar smärta över pannan, runt näsan och ögonen, över kinderna eller i de övre tänderna. Framåtböjd framåt ökar smärtan. Tjock snuva, trafikstockningar är också vanliga symtom. När den akuta infektionen löser, försvinner smärtan. Bihåleinflammation är inte en vanlig orsak till kronisk eller återkommande huvudvärk.

Glass. Vissa män utvecklar plötsliga, skarpa huvud smärta när de äter något kallt. Smärtan är över på mindre än en minut. Om du besväras av glass huvudvärk, prova att äta långsamt och värmer den kalla maten längst fram i munnen innan du sväljer den.

Motion och kön. Plötsliga, kan ansträngande ansträngning sätta på en huvudvärk. Grad uppvärmningar eller behandling med en anti-inflammatorisk medicin innan träning kan hjälpa. Samlag kan också utlösa en huvudvärk, de läkemedel som används för att förebygga migrän kan hjälpa.

Medicinering. Många läkemedel kan orsaka huvudvärk som en bieffekt. Om du tror att en medicin som orsakar din smärta, kolla med din läkare, men inte avbryta behandlingen på egen hand.

Överanvändning av smärtstillande medel. Rebound huvudvärk orsakas av överanvändning av smärtstillande och andra läkemedel mot huvudvärk. Om du tar för många droger, blir kroppen van vid dem. När de försvinner, kommer en huvudvärk på, så du ta en ny dos. För att kontrollera denna onda cirkel, avsmalnar din huvudvärk medicinering långsamt med din läkares hjälp.

Röda flaggor

En mindre huvudvärk är lite mer än en olägenhet. Men om din huvudvärk är svår eller ovanlig, kan du oroa dig för stroke, tumörer eller blodproppar. Även om sådana problem är sällsynta, här är de varningssignaler som en huvudvärk behöver akut vård:

 • Huvudvärk som först utvecklas före 5 års ålder eller efter 50 års ålder

 • En stor förändring i mönstret för din huvudvärk

 • Ett vanligt svår "värsta huvudvärken någonsin"

 • Huvudvärk som åtföljs av feber, nackstelhet, förvirring, minskad vakenhet eller minne, eller neurologiska symtom såsom synrubbningar, sluddrigt tal, svaghet, domningar eller kramper

 • Huvudvärk som åtföljs av en smärtsam röda ögon

 • Huvudvärk som åtföljs av smärta och ömhet i de temporala regioner i hårbotten

 • Huvudvärk som följer ett slag mot huvudet

 • Huvudvärk som förhindrar normala dagliga aktiviteter

 • Huvudvärk som kommer på plötsligt, särskilt om de väcka dig

 • Huvudvärk som blir allt värre

 • Huvudvärk hos patienter med cancer eller nedsatt immunförsvar