Vatisa

Hur en kvinnas kön påverkar hennes hälsa

Hälsa kan vara förvirrande, oavsett kön. Men kvinnor har en extra nackdel. Förr i tiden var medicin domineras av en manlig synvinkel. Och tidig medicinsk forskning fokuserad på-du gissade det-män.

"Nu finns det en växande insikt om att det finns stora könsskillnader i vården", säger Wendy Klein, MD, en inre medicin och kvinnohälsa specialist.

En rapport från Institute of Medicine betonade att forskarna behövde veta skillnaderna i biologi mellan män och kvinnor, i syfte att förbättra medicinsk praxis och terapier. Skillnader mellan män och kvinnor finns på systemet, organ, vävnad, cellulär och sub-cellulär nivå, enligt Föreningen för kvinnors hälsa forskning (SWHR). Män och kvinnor skiljer sig även i sitt svar på mediciner.

Vissa skillnader mellan män och kvinnor är uppenbara. Men andra går utöver grundläggande anatomi. Här är några sätt din hälsa kan variera från de män i ditt liv.

Olika symptom

Kvinnor har ofta inte "klassiska" hjärtinfarktsymtom.

Hjärtattacker på TV eller den stora skärmen har en tendens att gå ungefär så här: Offret grep hans bröst och faller på knä. Även om dessa scener kan vara dramatiska, de kan också vara missvisande.

"Klassiska hjärtinfarktsymtom, såsom krossning bröstsmärta och smärta i armen, kan vara klassiker för män ", säger husläkare Judy Chamberlain, MD, en medlem av Europeiska Academy of Family Physicians 'styrelse. "Men kvinnor har ofta mer subtila symtom som andfåddhet, en brännande känsla, eller hjärtklappning. De känner sig ofta något nytt och känna att det inte är rätt, men vet inte vad det är. "

Landets ledande mördare, hjärtsjukdom hävdar fler kvinnor än män varje år. Kvinnor är också mer benägna än män att dö under det första året efter en hjärtinfarkt. Men många kvinnor inte inser hjärtsjukdom är det största hotet mot deras hälsa. "Det skrämmer mig att kvinnor oroar mer om bröstcancer än deras hjärtan, "Dr Chamberlain säger.

Större inverkan

Rökning och alkohol är farligare för kvinnor.

Tobak är dödligt för både män och kvinnor, men rökning kan ta en sämre vägtull på kvinnor. Kvinnor som röker löper större risk att få en hjärtinfarkt än män som röker, säger SWHR. Kvinnor som röker är också mer benägna att utveckla diabetes, högt kolesterol, stroke och lungsjukdomar, inklusive lungcancer. Nonsmoking kvinnor löper större risk för lungcancer än icke-rökning män.

Vad värre är, är tuffare för kvinnor att sluta röka. Kvinnor har mer allvarliga abstinensbesvär. Och även om män är beroende av nikotin, kvinnor har svårare att ge upp både nikotin och den fysiska vanan.

En kvinna yngre än 50 som dricker samma mängd alkohol som en man i samma ålder får fullare eftersom mer alkohol når hennes blod. Det beror på att kvinnor producerar mindre av en mage enzym som smälter alkohol. Den lägre alkohol som rötas, desto mer som hamnar i blodet.

Dricka sätter också en kvinna löper större risk för bröstcancer, hjärtan problem, och stroke. Det är också svårare för en kvinna som regelbundet dricker för att bli gravid.

Psykisk hälsa

Kvinnor är mer benägna att vara kliniskt deprimerad eller har ångest.

När kvinnor är deppig, kanske de tror att de bara ska sluta med det. Ofta är det inte så lätt.

Förekomsten av depression ökar i kvinnor. Faktum är att kvinnor är två till tre gånger större risk än män att möta de destruktiva effekterna av depression. Kvinnor upplever också depression annorlunda än män: Kvinnor är mer benägna att ha sömn och aptit problem. Depression är också ett allvarligt hot mot hälsan i tider när kvinnor räknar med att vara lyckligast: under och efter graviditeten.

Kvinnor är mycket mer benägna att ha en ångest störning och har panikattacker, säger SWHR.

Svar på droger

Kvinnor kan reagera olika på vissa mediciner.

Kvinnor väger oftast mindre än män, men har mer kroppsfett. De har också mindre organ. Dessa skillnader kan påverka hur en kvinnas kropp reagerar på medicinering, säger SWHR.

Vissa högt blodtryck mediciner och antibiotika är mer effektiva för kvinnor. En kvinnas menstruationscykel kan påverka hur vissa antidepressiva medel fungerar. Anestesi är inte lika effektiv i kvinnor. De vaknar upp snabbare och är mycket mer benägna att säga att de var vaken under operationen.

Kvinnor tar också fler mediciner som gör män. Detta sätter dem högre risk för läkemedelsinteraktioner, säger SWHR.

Betydande förändringar

Kvinnors hälsa behov förändras mer under livet.

Kvinnor har en rad hälsoproblem beroende på om de är i puberteten, de reproduktiva åren, eller klimakteriet. "Våra kroppar förändras mer påtagligt under vår livstid," Dr Klein säger. "När vi är i vår livstid bör påverka hur vi ser på vår hälsa."

I olika skeden av kvinnors liv, kan de brottas med preventivmedel, sexuellt överförbara sjukdomar, reproduktiva problem, depression, hjärtsjukdomar, livmoderhalscancer, bröstcancer, inkontinens, och benskörhet. Och eftersom kvinnor lever längre än män, kvinnor är mer benägna att leva med kroniska sjukdomar och möta de utmaningar som åldrandet ensam.

Mindre uppmärksamhet

Kvinnor sätter sin hälsa på sparlåga.

Många kvinnor tar hand om barn, män, åldrande föräldrar, och ibland till och med husdjur innan de tenderar att deras egen hälsa. Men experter säger att ignorera personliga behov är farligt.

"Vi kan inte vara stressad möta alla andras behov och räknar med att hålla sig friska," säger Dr Chamberlain. "Att gå till läkaren regelbundet räcker inte. Det är viktigt att vi sätter oss själva först ibland och ta hand om vår hälsa."

Veta roll köns spelar i hälsa kan ge kvinnor att leva ett hälsosammare liv. Experter säger att kvinnor behöver för att utbilda sig, vara proaktiv om deras hälsa, och ta sina hälsoproblem till sina läkare.

"Vi kan lägga liv till våra år genom att äta rätt, röra våra kroppar, och inte röka eller sluta röka", säger Dr Marts. "Nyckeln till att bekämpa kroniska sjukdomar är kronisk förebyggande."

Övriga hälsoskillnader

Enligt SWHR, dessa hälsoproblem är mer sannolikt hos kvinnor:

  • Astma. Kvinnor är också mer benägna att läggas in på sjukhus och mer benägna att dö av astma.

  • Fetma. Hormonella förändringar kan spela en roll.

  • Ätstörningar.

  • Makuladegeneration. Risken ökar om en kvinna röker.

  • Benskörhet. Kvinnor utgör 80 procent av folket med detta ben försvagning sjukdomen.

  • Sexuellt överförbara sjukdomar. Symtomen är ofta inte självklart, kanske så många kvinnor som inte vet att de har en STD.

  • Sömnlöshet. Hormoner, graviditet och klimakteriet har alla en effekt på sömnen.

  • Autoimmuna sjukdomar. Dessa innefattar lupus och multipel skleros.