Vatisa

Vad ska din LDL-kolesterol vara?

Bara för ett år sedan, folk skröt om deras LDL -kolesterol (det "onda" kolesterolet) var under 100 mg / dL. Men publiceringen av två stora studier (BEVISA-IT och vändning) visade att patienter med diagnostiserad kranskärlssjukdom hade färre hjärtinfarkter och dödsfall och inte så många fetthaltiga avlagringar i artärerna när deras LDL-nivåerna var mycket lägre - ungefär 60 milligram per deciliter (mg / dl). Dessa studier har tänt en våg av aktivitet och diskussion bland kardiologi experter och mellan läkare och patienter. Debatten handlar om att en enkel fråga: Hur lågt ska din LDL-kolesterol vara?

Att få ett enkelt svar på en enkel fråga är inte alltid så lätt som man kan förvänta sig, men det verkar växa momentum för att definiera "optimal" LDL -kolesterol som 50 till 70 mg / dL. Den europeiska Heart Association (AHA) har sänkt målet LDL på mindre än 70 mg / dL för personer med mycket hög risk för en hjärtinfarkt eller plötslig död. Målet för alla andra är mindre än 100 mg / dL. Europeiska College of Cardiology och National Heart, Lung and Blood Institute stöder AHA rekommendationerna.

Fråga de flesta läkare, även de vid genomsnittlig risk, vad de vill att deras LDL vara, och de kommer att ge dig ett antal mycket lägre än 100. De bevis som stöder denna tro går utöver BEVISA-IT och vändning. Om du studerar "jägare och samlare" befolkningar fortfarande lever sina inhemska livsstil, du hittar ldls av 50 till 75 mg / dL, och du hittar ingen åderförkalkning. Friska gorillor och andra primater i vilt tillstånd har LDL-nivåer på 40 till 80 mg / dL, och ingen åderförkalkning. Faktum är att moderna människor är de enda vuxna däggdjur med genomsnittliga LDL-nivåer över 80 mg / dL, och de är de enda djur som kölen över regelbundet med hjärtinfarkt.

Massor av studier visar att sänka LDL-nivå, desto mindre åderförkalkning du har och desto lägre blir din hjärtattack risk. De flesta studier som studerat endast personer med en LDL av 90 mg / dl eller högre, eftersom tills nyligen var det nästan omöjligt att hitta människor i västvärlden med lägre LDL, och tillgängliga läkemedel kunde inte få LDL ner till lägre nivåer. Nu finns det dock läkemedel och kombinationer av läkemedel som kan få LDL till att 50 till 70 mg / dL i de flesta människor. Eftersom det är troligt att många av oss är redo att gå tillbaka till jägare och samlare livsstil, blir den verkliga frågan om vi bör ta dessa läkemedel med ett mål för att få vårt LDL ner till de låga områden.

Som en läkare, jag råder folk baserat på deras riskprofil. För mina patienter med hög risk för hjärtinfarkt - t.ex. personer med känd kranskärlssjukdom, diabetes, eller flera hjärtsjukdomar riskfaktorer - Jag har en mycket låg tröskel för förskrivning av en statin (t.ex. Lipitor, Mevacor, Pravachol, Zocord och andra). Och jag pressa upp statindosen tills LDL är långt under 100 mg / dL. Ibland rekommenderar jag att kombinera statiner med andra läkemedel för att få sina LDL ännu lägre, eller att höja sin HDL (det "goda" kolesterolet). Till exempel kan niacin sänka LDL och höja HDL. Den är billig och tillgänglig utan recept. Men ska du bara ta niacin och en statin tillsammans i samarbete med din läkare. Niacin har betydande biverkningar, särskilt i kombination med andra kolesterolsänkande läkemedel.

Det är svårare att ge människor råd om huruvida att ta en statin, när de inte har riskfaktorer för hjärtsjukdom och inte har några tecken på åderförkalkning. Statiner har biverkningar, vissa av dem kan vara allvarliga, och de är inte billiga. Under loppet av ett år, kostar de patienter och samhället en vacker slant. Så för mindre riskfyllda människor, är den lilla potentiella nyttan av att få sina LDL ner större än riskerna med drogen? Och är det skillnad värt kostnaden av drogerna? Svaren på dessa frågor är inte helt klart.

Givet nuvarande tillgängliga kunskap, är jag inte trycka mediciner på lågriskpatienter om inte deras LDL är över 160 mg / dL. Jag anser att det är när deras LDL är 130-159 mg / dL, väger faktorer som familjehistoria och C-reaktivt protein nivåer (trots avsaknaden av tydliga bevis om hur man bäst använder detta blod testresultat). När LDL är under 130 mg / dL, jag uppmuntrar mina patienter att leva en hälsosam livsstil, men inte generellt rekommendera läkemedelsbehandling.

Dagens svar kommer sannolikt att ändras när nya forskningsresultat ger läkare som mig bättre bevis för att vägleda våra rekommendationer.