Vatisa

Kolesterol symptom och orsaker

Högt kolesterol har inga symptom

Förhöjt kolesterol orsakar inte symtom, så många människor är omedvetna om att deras kolesterolnivån är för hög, tills den har orsakat symptom på hjärt-kärlsjukdom. Läs mer om högt kolesterol ›

För ditt hjärtas skull, sänka ditt kolesterol

Det finns en hel del nyheter om kolesterol i dessa dagar, och av goda skäl. Högt kolesterol bidrar till hjärtsjukdomar, som dödar fler människor än alla cancerformer tillsammans.

Kolesterol är en vaxartad, fatlike ämne som kroppen - främst i levern - producerar. Kolesterol används för att göra vissa hormoner, vitamin D och gallsyror som bidrar till att smälta fett. Kolesterol också används för att bygga friska cellmembran (väggar) i hjärnan, nerver, muskler, hud, lever, tarmar och hjärta. Det tar bara en liten mängd kolesterol för att uppfylla alla dessa behov. Din kropp gör nog, du behöver inte få kolesterol i kosten.

Läs mer om att sänka ditt kolesterol ›

Förstå lipidprofilen testet

En lipid profil är ett labb test som mäter mängden av vissa fetter och kolesterol i blodet. Höga blodfettnivåer kan leda till en hjärtinfarkt eller orsaka din hjärtsjukdom att förvärras. Du bör ha en lipid profil minst en gång om året.

LDL (det "onda" kolesterolet) ska vara mindre än 100 mg / dl, och triglycerider (även "dåliga") ska vara mindre än 150 mg / dl. HDL (det "goda" kolesterolet) bör vara större än 40 mg / dl.

Om du har diabetes och diagnostiserad hjärtsjukdom eller progressiv kranskärlssjukdom, kan din leverantör välja en lägre LDL-mål-mindre än 70 mg / dl.

Läs mer om lipid profil tester ›