Vatisa

Statiner kan hjälpa till att förhindra blodproppar i benen

Läkemedel som sänker kolesterol kan också bidra till att förhindra blodproppar i venerna, visar en studie. I studien ingick 17.802 personer. Hälften randomiserades till att ta Crestor, en statin läkemedel. De andra tog placebo (fake piller). Statiner minskar LDL ("dålig") kolesterol och inflammation. Människor i studien hade inte högt LDL. De hade höga nivåer av C-reaktivt protein (CRP) i blodet. Höga nivåer indikerar inflammation. Folk tog piller i två år. På den tiden, 34 personer som tar Crestor och 60 tog placebo hade en blodpropp i ett ben ven. Dessa blodproppar är mycket mindre vanliga än hjärtinfarkt, men kan döda om de reser till lungorna. Forskarna presenterade studien vid en konferens. The New England Journal of Medicine publicerade den på nätet. Associated Press skrev om den 30 mars.

Vad är läkarens reaktion?

Denna studie är mycket intressant. Vanligtvis tänker vi på statiner som kolesterolsänkande läkemedel. De hjälper till att förebygga hjärtinfarkt och stroke. Denna studie visade att statiner bidragit till att förhindra blodproppar för patienterna som studerades. Hjärtinfarkt och stroke påverkar artärerna. Blodproppar påverkar ådror.

Författarna till studien tittade på mer än 17.000 friska människor. De hade normal kolesterol, men höga nivåer av C-reaktivt protein (CRP) i blodet. CRP indikerar inflammation i kroppen.

Hälften av deltagarna fick en statin. De andra fick placebo, falska piller som såg samma.

Forskare höll koll på folket i nästan två år. De fann att människor som tog statiner var mycket mindre risk att utveckla blodproppar i benen än människor som tog placebo piller.

Intressant nog var de inte kunnat visa att läkemedlet hindrade blodproppar från att utvecklas i lungorna.

Dessa fynd tyder på att högt CRP kan tyda på en ökad risk för sjukdomar i vener och artärer. De visar också att, för vissa människor, kanske statiner bidra till att förhindra blodproppar, liksom deras andra bevisad nytta.

Var försiktig. Ha inte bråttom att starta en ny medicin ännu. Detta var ett speciellt utformat studiepopulationen. Resultaten kanske inte gäller för andra.

Vi vet inte ännu klart vet varför statiner minskade graden av blodproppar. Författarna tycker att det är relaterat till att sänka CRP. Fler studier behövs innan vi vet vad att rekommendera till den allmänna befolkningen. Mer studie kommer också att hjälpa oss att lära oss om detta fynd endast avser studieläkemedlet eller om det skulle vara fallet för andra statiner också.

Vilka förändringar kan jag göra nu?

Djup ventrombos är en blodpropp som förekommer oftast i benen.

Faktorer som ökar risken för dessa blodproppar är:

  • Kirurgi

  • Att inte kunna röra sig, till exempel i långdistansflygresor

  • Långsiktiga medicinska sjukdomar, bland annat vissa cancerformer

  • Vissa läkemedel, bland annat östrogen och födelsekontroll piller

  • Ålder

  • Fetma

  • Rökning

  • Personlig eller familjär historia av blodproppar i benen

Om har en hög risk att utveckla en blodpropp, fråga din läkare hur du skulle kunna minska risken. Om du ska genomgå en operation, diskutera risken för blodproppar med din kirurg. Se till att du förstår de bästa sätten att förebygga blodproppar.

Om du har en hög nivå av CRP, då kanske du vill diskutera möjliga behandlingar med din läkare. Kom också ihåg att viktminskning och motion är hälsosamt för oss alla och gå en lång väg för att minska CRP!

Vad kan jag förvänta mig med tanke på framtiden?

Detta är ett hett ämne. Jag tror att vi kan förvänta oss att se en hel del av framtida studier. Jag hoppas att de kommer att upptäcka hur statiner kan bidra till att förhindra blodproppar i benen. Vi måste också lära sig vilka människor kommer att gynnas mest av medicinska behandlingar för att förhindra blodproppar eller lägre CRP. Jag kommer att vara lika intresserad av att lära mig så mycket jag kan om de långsiktiga säkerhet och biverkningar av dessa läkemedel.