Vatisa

Kolesterol översikt

Kolesterol är en vaxartad substans som finns i hela kroppen som hjälper till att producera cellmembran, hormoner och vitamin D.

Kolesterolet i blodet kommer från två källor: mat du äter och din lever.

Men gör din lever alla kolesterol som din kropp behöver, så du inte behöver ta in mer av den mat du äter.

Kolesterol och andra fetter transporteras i blodet i form av sfäriska partiklar som kallas lipoproteiner.

Typer av kolesterol

De två mest kända lipoproteiner är low-density lipoprotein (LDL) och high-density lipoprotein (HDL).

LDL brukar kallas det "onda" kolesterolet. Det är en typ av fett i blodet som innehåller mest kolesterol. Det kan bidra till bildandet av plack byggs upp i artärerna, som kallas åderförkalkning.

Du vill att din LDL vara låg. För att sänka den, undvika livsmedel som innehåller mycket mättat fett, kolesterol, och för mycket kalorier. Motionerar regelbundet, prova aerob träning såsom raska promenader, cykling, eller varv simning. Bibehålla en hälsosam vikt och sluta röka, om du röker.

HDL är känd som den "goda" kolesterolet. Det är en typ av fett i blodet som hjälper till att ta bort kolesterol från blodet och förhindrar fettuppbyggnad och bildandet av plack.

Du vill att din HDL ska vara så hög som möjligt. Vissa människor kan höja HDL genom att utöva i minst 20 minuter tre gånger i veckan, sluta röka, undvika mättat fettintag, och minska sin kroppsvikt. För andra kan medicin behövas. Eftersom höja HDL är komplicerad, bör du arbeta med din läkare på en terapeutisk plan.

Screening och tester

En kolesterol screening är ett övergripande titta på, eller profil, de fetter i blodet. Det är viktigt att ha vad som kallas en fullständig lipidprofil att visa de faktiska nivåerna av varje typ av fett i blodet: LDL, HDL, triglycerider och andra. Tala med din läkare om hur ofta du bör testas.

Testning är viktigt eftersom förhöjt kolesterol är en viktig riskfaktor för hjärtsjukdom och stroke. Sänka kolesterolhalten i blodet genom ökad fysisk aktivitet, viktminskning, rökavvänjning, och rätt kost minskar den risken. Dock är blodkolesterol mycket specifika för varje person. Därför är en fullständig lipidprofil en viktig del av din sjukdomshistoria och viktig information för läkaren att ha.

Riskfaktorer

I en del personer som redan har kranskärlssjukdom och / eller som har ett ökat antal riskfaktorer för kranskärlssjukdom, kan en läkare bestämma att kolesterolnivån LDL bör hållas lägre än 130. Nya studier har visat att de som löper störst risk för en hjärtinfarkt bör sänka LDL-kolesterol till mindre än 100, och att en LDL-kolesterol nivå på 70 eller lägre kan vara optimal för människor på högsta risknivå.

Behandling

Behandling för högt kolesterol kan fokusera på att modifiera din riskfaktorer, såsom brist på motion och dåliga matvanor. Många människor drar också nytta av kolesterolsänkande läkemedel, som används för att sänka lipider (fetter) i blodet, särskilt LDL. Statiner är en grupp av hyperlipidemi mediciner. Gallsyrabindare och nikotinsyra är två andra typer av läkemedel som kan användas för att sänka kolesterolnivåerna.