Vatisa

Leva med kolesterol

9 goda livsmedel för dina kolesterolnivåer

Gå lätt på cheeseburgare, korv, stekt mat, bakverk och glass. Dessa livsmedel innehåller mycket mättat fett, som kan höja ditt kolesterol till farliga nivåer. Lär dig vad du ska äta för friska kolesterolnivåer ›

Klipp ditt kolesterol, utan droger

När det gäller den besvärliga fett din kropp gör kallas kolesterol: Chanserna är goda att du inte behöver droger för att hålla den i schack.

Sant, människor med en stark genetisk predisposition för högt kolesterol behöver ofta medicin för att kontrollera kolesterol. Men många människor gör det inte.

För de flesta människor, livsstilsförändringar är nyckeln till att upprätthålla en hälsosam balans mellan det onda kolesterolet, vilket förträngningar i blodkärlen, och det goda kolesterolet, vilket motverkar igensättning processen.

Nästan 100 miljoner vuxna européer har kolesterolnivåer över 200 milligram per deciliter (mg / dl) i enlighet med den europeiska Heart Association. Cirka 34 miljoner människor har kolesterolnivåer på 240 mg / dl, vilket anses vara hög risk. Dessa siffror tyder på att en förändring i dagliga hälsovanor är i sin ordning. Även om du inte kan göra mycket åt sådana riskfaktorer som familjehistoria, ålder eller etnicitet, det finns andra som du kan kontrollera.

Läs mer om att klippa ditt kolesterol ›

Vad du kan göra för att förhindra åderförkalkning

Din hälsa är en fiende: åderförkalkning. Åderförkalkning är vanligt, och dess effekter kan vara förödande och orsaka stroke, hjärtinfarkt och död. Den goda nyheten är att du kan vidta åtgärder för att skydda dig mot denna sjukdom.

Friska artärer är som rören i ett nytt hus. Deras innerväggarna är släta och rena, vilket gör det möjligt att enkelt transportera blodet din kropp behöver. Men artärer, som rör, kan bli tilltäppt. Fettämnen, såsom kolesterol, kan hålla sig till de inre väggarna i en artär. Dessa avlagringar, som kallas plack, kan på sikt bromsa eller blockera blodflödet. Denna blockering är åderförkalkning, och det kan påverka någon medelstor till stor artär i kroppen. När åderförkalkning påverkar artärerna som levererar blod till hjärtat, det kallas kranskärlssjukdom.

Läs mer om att förebygga antherosclerosis ›