Vatisa

Hjärtsjukdomar hos barn - kolesterol, LDL, HDL, triglycerider

Fakta om kolesterol:

Kolesterol är ett fett-liknande, vaxartad substans som finns i alla delar av ditt barns kropp. Det hjälper i produktionen av cellmembranen, vissa hormoner och vitamin D. kolesterol i blodet kommer från två källor: den mat barnet äter och hans / hennes lever. Men gör ditt barns lever alla kolesterol ditt barns kropp behöver.

Kolesterol och andra fetter transporteras genom blodet i form av runda partiklar som kallas lipoproteiner. De två mest kända lipoproteiner är low-density lipoprotein (LDL) och high-density lipoprotein (HDL).

Vad är LDL (low-density lipoprotein) kolesterol?

Vad är HDL (high density lipoprotein) kolesterol?

Denna typ av kolesterol som brukar kallas "onda" kolesterolet. Det kan bidra till bildningen av plack i artärerna, som kallas åderförkalkning.

LDL nivåer bör vara låg. För att hjälpa till att sänka LDL-nivåer, hjälpa ditt barn att:

 • undvika livsmedel som innehåller mycket mättat fett, kolesterol, och för mycket kalorier.

 • öka motion.

 • bibehålla en hälsosam vikt.

Denna typ av kolesterol är känd som "bra" kolesterol och är en typ av fett i blodet som hjälper till att avlägsna kolesterol från blodet, vilket förhindrar fetts bygga upp och bildandet av plack.

HDL bör vara så hög som möjligt. Det är ofta möjligt att höja HDL med:

 • motionera minst 20 minuter tre gånger i veckan.

 • undvika intag av mättat fett.

 • minskande kroppsvikt.

För vissa barn, kan medicinering behövas. Eftersom höja HDL kan vara komplicerat, bör du arbeta med ditt barns läkare på att utveckla en terapeutisk plan.

Kontroll av kolesterolhalten i blodet:

En kolesterol screening är ett övergripande titta på, eller profil, de fetter i blodet.

Läkare i det förflutna kände att barnen var på liten risk för att utveckla höga kolesterolvärden och andra riskfaktorer för hjärtsjukdomar som påverkar hjärtats kranskärl och blodkärl förrän senare i livet. Men många läkare inser nu att barnen alltmer i riskzonen för att ha höga kolesterolnivåer som en följd av en eller flera av följande:

 • stillasittande livsstil (spela tv-spel och titta på tv i stället för att delta i intensiv motion)

 • fettrik skräpmat och snabbmat kost

 • fetma

 • familjehistoria av höga kolesterolvärden

Barn och ungdomar med högt kolesterol löper högre risk för att utveckla hjärtsjukdom som vuxna. Många läkare inser att hålla kolesterolhalten i blodet i normala värden under hela sin livstid kan vara till stor nytta för att minska risken för att utveckla kranskärlssjukdom och högt blodtryck.

Kolesterol test för barn:

The National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI), en division av National Institutes of Health, rekommenderar att kolesterol börjar vid 2 års ålder för varje barn som har följande:

 • minst en förälder som har visat sig ha högt kolesterolvärde (240 mg eller högre)

 • en familjehistoria av tidig hjärtsjukdom (före 55 års ålder i en förälder eller farförälder)

NHLBI rekommenderar också att barn som har visat riskfaktorer såsom fetma, bör ha kolesterol och andra lipider testade regelbundet av sin läkare.

År 2008, den europeiska Academy of Pediatrics (AAP) publicerat uppdaterade riktlinjer som läggs mer specifika rekommendationer till dem ovan, inklusive testning av barn äldre än 2 år, vars familj sjukdomshistoria är okänd. Den AAP rekommenderar också att läkare bör överväga att ge kolesterolsänkande läkemedel (statiner) för barn över 8 år gamla som har höga LDL-nivåer i blodet.

En komplett lipid profil visar de faktiska nivåerna av varje typ av fett i blodet: LDL, HDL, triglycerider och andra. Rådgör med ditt barns läkare om aktualitet detta test.

Vad är en hälsosam kolesterolhalten i blodet?

Blod kolesterol är mycket specifika för varje individ. En komplett lipid profil kan vara en viktig del av ditt barns sjukdomshistoria, och viktig information för ditt barns läkare att ha. I allmänhet är hälsosamma nivåer är som följer:

 • LDL - mindre än 130 milligram (mg)

 • HDL - mer än 35 mg (mindre än 35 mg sätter ditt barn löper större risk för hjärtsjukdomar )

NHLBI rekommenderar följande riktlinjer för kolesterolnivåer hos barn och ungdomar (i åldern 2-19) från familjer med förhöjt kolesterol eller tidig hjärtsjukdom:

Totalkolesterol

LDL-kolesterol

Acceptabel

Mindre än 170 mg

Mindre än 110 mg

Borderline

170-199 mg

110-129 mg

Hög

200 mg eller mer

130 mg eller högre

Vilka behandlingar finns för högt kolesterol?

Medicinsk behandling kan vara:

 • modifiering av riskfaktorer - riskfaktorer som kan ändras inkluderar brist på motion och dåliga kostvanor.

 • kolesterolsänkande mediciner - mediciner som används för att sänka lipider (fetter) i blodet, särskilt låg densitet (LDL) kolesterol. Statiner är en grupp av hyperlipidemi mediciner och inkluderar simvastatin (Zocor), atorvastatin (Lipitor) och pravastatin (Pravachol), bland andra. Gallsyrabindare - kolesevelam, kolestyramin och kolestipol - och nikotinsyra (niacin) är två andra typer av läkemedel som kan användas för att sänka kolesterolnivåerna.

Statistik om kolesterol:

Förhöjt kolesterol är en risk för många människor. Betrakta denna statistik:

 • Ca 98.600.000 vuxna européer har total kolesterolnivåer av 200 mg / dl eller högre, och av dem cirka 34,4 MSEK vuxna européer har nivån på 240 eller högre.

 • Förhöjda kolesterolvärden tidigt i livet kan spela en roll i utvecklingen av vuxen åderförkalkning.

 • Enligt European Heart Association, kommer högt blodkolesterol som körs i familjer påverka framtiden för en okänd (men förmodligen stort) antal barn.

Vad är triglycerider?

Triglycerider är en annan klass av fett som finns i blodet. Den största delen av ditt barns kropp fettvävnad är i form av triglycerider.

Kopplingen mellan triglycerider och hjärtsjukdomar är under klinisk utredning. Men många barn med höga triglyceridnivåer har även andra riskfaktorer som högt LDL nivåer eller låga HDL-nivåer.

Vad orsakar förhöjda triglyceridnivåer?

Förhöjda triglyceridnivåer kan orsakas av medicinska sjukdomar som diabetes, hypotyreos, njursjukdom eller leversjukdom. Dietary orsaker till förhöjda triglyceridnivåer kan inkludera fetma och högt intag av fett, alkohol och koncentrerade sötsaker.