Vatisa

Klipp ditt kolesterol, utan droger

När det gäller den besvärliga fett din kropp gör kallas kolesterol: Chanserna är goda att du inte behöver droger för att hålla den i schack.

Sant, människor med en stark genetisk predisposition för högt kolesterol behöver ofta medicin för att kontrollera kolesterol. Men många människor gör det inte.

För de flesta människor, livsstilsförändringar är nyckeln till att upprätthålla en hälsosam balans mellan det onda kolesterolet, vilket förträngningar i blodkärlen, och goda kolesterolet, vilket motverkar igensättning processen.

Höga kolesterolvärden

Nästan 100 miljoner vuxna européer har kolesterolnivåer över 200 milligram per deciliter (mg / dl) i enlighet med den europeiska Heart Association. Cirka 34 miljoner människor har kolesterolnivåer på 240 mg / dl, vilket anses vara hög risk. Dessa siffror tyder på att en förändring i dagliga hälsovanor är i sin ordning. Även om du inte kan göra mycket åt sådana riskfaktorer som familjehistoria, ålder eller etnicitet, det finns andra som du kan kontrollera.

Börja med att få ditt kolesterol kontrolleras regelbundet och prata med läkaren om resultaten. Titta då på din ytterst viktiga kost.

Kolesterolsänkande god hälsa kräver en kost rik på frukt, grönsaker, fullkorn, fisk, skinn fjäderfä, nonfat mejeriprodukter, bönor, frön, nötter och hälsosamma vegetabiliska oljor som olivolja eller raps. Din kost bör begränsa mättat fett, transfetter och salt. Du bör också skära ner på socker och raffinerat mjöl, som har kopplats med höga triglycerider, en annan farlig fett i blodet.

En mer förnuftig kost bör hjälpa dig att hålla din vikt inom ett hälsoområde, med ett BMI på 18,5 till 25. En hälsosam vikt minskar också dina chanser att utveckla metabolt syndrom, en sjukdom som förknippas med högt kolesterol, högt blodtryck, höga triglycerider, och en hög risk för typ 2 -diabetes.

Vad du kan göra

Andra åtgärder att vidta:

  • Få regelbunden aerob träning. Regelbunden fysisk aktivitet är avgörande för att förbättra din kolesterolnivåer och minska din risk för hjärtsjukdom. Motion minskar inte bara totalkolesterol, men också LDL-kolesterol och triglycerider och höjer HDL (det "goda" kolesterolet).

  • Om du dricker, gör det med måtta. Överdriven alkoholkonsumtion ökar triglyceridnivåer.

  • Minska stressen. Det kan hjälpa till att hålla kolesterolet i schack.

  • Om du röker, sluta. Rökning höjer triglycerider och ökar risken för metabolt syndrom.