Vatisa

Red jäst ris och kolesterol

Fråga: Mina sista två blodprov visade att mitt kolesterol är för hög. Min läkare vill att jag ska ta en statin drog, men jag skulle hellre använda en naturlig åtgärd. Jag såg en annons för röd jäst ris som säger att det är lika effektivt som statiner, och jag kan få det utan recept - men skulle jag det?

A. "All-naturliga" produkter har en självklar överklagande. Kom bara ihåg att naturliga produkter består av kemikalier - och i fallet med röd jäst ris, kan dessa kemikalier överraska dig.

Red jäst ris är bildad genom en kemisk reaktion mellan ris och en speciell jäst (Monascus purpureus). Fermenta reaktionen producerar en familj av kemikalier som kallas monaco, vilket kan sänka kolesterol genom att inhibera lever enzymet HMG-CoA-reduktas. Det gör denna naturprodukt ljudet ganska läkemedel - och det borde, eftersom statiner lägre kolesterol på exakt samma sätt. I själva verket är en av de mest potenta monaco mevinolin, som fick namnet lovastatin när det blev den första statin läkemedel som godkänts i USA 1987.

Eftersom de aktiva ingredienserna i röd jäst ris produkter är i grunden statiner, är det ingen överraskning att de verkligen lever upp till påståendet att de sänker kolesterolhalten i blodet. Men röd jäst ris produkter kan också producera statin-liknande biverkningar, inklusive muskelskada och leverinflammation.

Förutsatt att du behöver en statin för att sänka ditt kolesterol och hjärtrisk, bör du få den från röd jäst ris eller ett receptbelagt läkemedel? Enligt min uppfattning är svaret tydligt. Eftersom röd jäst ris säljs som ett "kosttillskott", FDA reglerar inte dess innehåll. Innehållet monakolin kan variera från märke till märke och parti till parti, så det är omöjligt att veta hur bra en viss produkt kan fungera. På samma sätt kan vissa produkter innehåller skadliga föroreningar, så det är omöjligt att vara säker på att en viss produkt är säker.

Red jäst ris är en medicin, men eftersom det är maskerat som ett kosttillskott, inte spela efter samma regler som styr over-the-counter och receptbelagda läkemedel. Det gör det riskabelt. FDA har föreslagit förbud mot röd jäst ris som en icke godkänd form av den godkända medicinen lovastatin. Det är meningsfullt för mig. Och om cent och dollar är på ditt sinne, överväga detta. Många försäkringar täcker statiner, och vissa apotek säljer generiska lovastatin för så lite som 5€ i månaden, vilket är betydligt mindre än de flesta röda jäst ris preparat.

Precis som ni, jag dras till alla naturläkemedel, så länge de är säkra, effektiva och prisvärda. När det gäller kolesterol, de naturläkemedel som uppfyller denna standard är kost, motion och viktkontroll.

- Harvey B. Simon, MD
Redaktör, Harvard Män Hälsa Watch