Vatisa

Jour: gör alkohol och statiner mix?

Jour

Gör alkohol och statiner mix?

Fråga: Jag är 72 år gammal, med högt blodtryck och högt kolesterol. Jag tar HydroDiuril, Lipitor, och acetylsalicylsyra. Jag mår bra, men jag vill veta om jag kan dricka rött vin medan jag tar dessa läkemedel.

A. Det låter som du är på en bra kombination av läkemedel, med ett tiaziddiuretikum (HydroDiuril) för högt blodtryck, en statin läkemedel (Lipitor) för att sänka ditt kolesterol, och acetylsalicylsyra för att minska risken för hjärtinfarkt. Även med dessa mediciner, naturligtvis, bör du äta rätt, stanna mager, motionera regelbundet, skyr tobak, och hålla stressen under kontroll. Du bör också vara säker på att dina mediciner är att föra ditt blodtryck och kolesterol ned till de nivåer som din läkare har satt som mål.

Liksom alla dessa mediciner och livsstilsinterventioner, förefaller låg dos alkohol för att minska risken för hjärtinfarkt och vissa slag. Det innebär 1-2 drinkar per dag, räknar fem uns av vin, 12 uns av öl, och 1,5 uns av sprit som en drink. Även rött vin har teoretiska fördelar för hjärtat, studier tyder på att alla former av alkohol är lika skyddande så länge dosen är rätt.

Men alkohol kan ha biverkningar, oftast på grund av att dricka för mycket eller vid fel tidpunkt (innan du kör, till exempel). Alkohol kan också interagera med läkemedel, särskilt lugnande medel och sömntabletter. Och eftersom höga doser av alkohol kan skada levern, är din fråga om statiner bra eftersom ungefär 2% av människor som tar dessa droger utveckla kemiska tecken på leverinflammation. Lyckligtvis är inflammationen oftast milda, det löser när statiner stoppas, men många läkare tror att det är säkert att fortsätta statinbehandling även om mild leverprov förändringar uppstår.

Har låg dos alkohol ökar sannolikheten för att en statin kan orsaka leverinflammation? En 2006 Harvard studie utvärderade frågan i 1244 män som hade genomgått koronar bypass-kirurgi. De män lottades till att ta med låg eller hög dos lovastatin (Mevacor - den första statin läkemedel). Bland de 345 män på höga doser, sågs ingen effekt av alkohol på risken för leverinflammation, till och med i de män som i genomsnitt mer än två drinkar per dag.

Statiner är läkemedel. Alkohol är inte. Trots denna skillnad, delar de ett viktigt förbehåll: varje bör användas ansvarsfullt. Och om du gör det kan du få ditt vin och din statin, också.

- Harvey B. Simon, MD
Redaktör, Harvard Män Hälsa Watch