Vatisa

För kvinnor: ta denna risk på hjärtat

Hjärt-kärlsjukdom är damtopp mördare. Enligt National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLB), åttio procent av kvinnorna i åldrarna 40 och 60 har minst en riskfaktor för hjärtsjukdom, men många inte inser det. Och färre än 60 procent av kvinnorna inser även att hjärtsjukdom är den högsta dödsorsaken för kvinnor.

Kvinnor vet inte heller om de ibland subtila signaler av en hjärtattack.

Varför koppla? Generellt har hjärtsjukdom uppfattats som en äldre persons sjukdom som behöver inte rör kvinnor förrän klimakteriet. För år, kvinnor tyckte också hormonbehandling (HT) skulle skydda dem från hjärtbesvär. Men hjärtinfarkt kan och förekommer i alla åldrar, och vi vet nu att HT faktiskt kan öka risken för hjärtsjukdom.

Den vanligaste formen av hjärtsjukdom är kranskärlssjukdom, som påverkar blodkärlen i hjärtat. Hjärtsjukdom inkluderar också ateroskleros eller förtjockningen och åderförkalkning, liksom stroke och hjärtsvikt. Grunden för hjärtsjukdom kan starta i 20-årsåldern.

Riskfaktorer

Riskfaktorer för hjärtsjukdomar kan delas upp i sådana som tyder på en betydande risk och de som leder till en ökad risk. Stora riskfaktorer är högt blodtryck, högt kolesterol, diabetes, fetma eller övervikt, rökning, fysisk inaktivitet, ärftlighet och ålder. Faktorer som kan leda till en ökad risk inkluderar stressen och överdriven alkoholkonsumtion-för kvinnor, innebär att mer än en drink en dag.

Med början vid 20 års ålder, bör kvinnor vet sina blodtryck och kolesterol nivåer. En röd flagga är en hög nivå av LDL (det "onda" kolesterolet), som täpper artärer, och en låg nivå av HDL ("bra") kolesterol, vilket rensar artärerna.

Att känna din riskfaktorer är avgörande. Ju fler riskfaktorer du har och ju sämre de är-ju högre blodtrycket, till exempel-desto större är risken för hjärtsjukdom.

När du vet din riskfaktorer, kan du lära dig oavsett om du är hög, medel eller låg risk för hjärtsjukdom. Sedan kan du sätta upp mål och arbeta med din läkare för att nå dem.

Livsstilsförändringar

Den europeiska Heart Association (AHA) riktlinjer kräver kolesterolsänkande läkemedel eller acetylsalicylsyra i vissa fall, och livsstilsförändringar på alla nivåer av risk. National Institutes of Health säger dessa steg kan hjälpa till att sänka risken med hela 82 procent:

  • Gå ner i vikt. Du kommer att klippa ditt blodtryck, kolesterol och diabetes risk, slå tre viktiga riskfaktorer på en gång. För äppelformade kvinnor, att förlora reserv-däck fett är viktigt. Belly fett har kopplats till högre nivåer av triglycerider, ett blodfett som ökar risken för hjärtsjukdom.

  • Trim mättat fett och salt från din meny. När du kan, handla smör för hjärtvänlig raps eller olivolja. Swap rött kött till fisk och skaldjur, en bra källa till omega 3-fetter som visas för att minska triglycerider, koagulering och blodtryck.

  • Sätt fart. Motion 30 minuter fem dagar i veckan kan sänka blodtrycket och skydda ditt hjärta, visar studier. Om en månad, kan du se ditt systoliska blodtrycket (det övre nummer) droppe åtta till 10 poäng. Under sex månader, kan din HDL stiga 10 procent.

  • Sluta röka. Rökning är kvinnors vanligaste riskfaktorn och tredubblar din hjärtattack risk. Det kan ta ett par försök att sluta. Du måste ta itu med ditt missbruk fysiskt, med ett plåster eller tuggummi, till exempel. Du kommer också att behöva ändra ditt beteende, genom att käka en morot när suget slår, till exempel.

  • De-stress dagligen. Besök en vän. Tända ljus och lyssna på stämningsmusik. Ta ett yogapass. Att sätta dig själv på din "att göra" lista och hitta sätt att desarmera stressen hjälper bromsa din andning och puls som du sänka ditt blodtryck.

Beakta dessa symtom

Om du måste sitta ner när du rensar rätter, skulle en hjärtinfarkt vara i din nära framtid.

Orubblig trötthet-trötthet som försvårar aktiviteter-och sömnlöshet verkar vara tecken på en kvinnas hjärtinfarkt tidig varning. Andra symtom är:

  • Andnöd (mycket vanligt hos kvinnor)

  • Illamående

  • Obekväma tryck över bröstet (i stället för skarp bröstsmärta, vilket är ett mer typiskt symptom för män, även om det fortfarande kan förekomma hos kvinnor)

  • Smärta som sprider sig till axlar, nacke eller armar

Om du har dessa symtom, särskilt om de varar mer än fem minuter, ring 911.