Vatisa

Att få stöd för att sluta röka

Du behöver inte gå igenom processen att sluta röka utan stöd. Berätta för människor du sluta. Stödet från vänner, kollegor och familjemedlemmar kan göra stor skillnad. Face-to-face eller telefonrådgivning kan också vara till hjälp, liksom en stop-röka klass eller en ex-rökare gruppen.

Ställ en sluta datum

Om du menar allvar med att sluta röka, välj ett datum inom de närmaste 2 till 4 veckor. Markera den i ljusa, fet stil på en kalender som du använder ofta. Berätta för folk om din sluta datum. Be för deras stöd. Låt dina vänner och din familj vet hur de kan hjälpa dig att sluta.

Gör ett kontrakt

En sluta-röka avtal ger dig ett mål. Skriv ut avtalet och underteckna den. Har det bevittnat, om du vill. Håll sedan kontraktet när du ser det ofta, eller ha den med dig. Läs avtalet när du är frestad att röka.

Vidta åtgärder

Den dag du slutar, läsa din sluta kontrakt. Tänk på de fördelar du får genom att sluta, såsom bättre hälsa och en bättre känsla för smak.

  • Ta bort cigaretter från ditt hem, bil, eller någon annan plats där du gömma dem.

  • Släng alla rökning material, inklusive tändstickor, tändare och askfat.

  • Granska din lista med triggers och din plan för att hantera dem.

  • Håll dig borta från människor eller inställningar som du länkar med rökning.

  • Gör ett survival kit som innehåller tuggummi, myntverk, morotsstavar, och saker att hålla händerna upptagna.

  • Prata med din läkare om du använder sluta-röka produkter, såsom medicinering eller ett nikotin plåster, inhalator, nässpray, tuggummi eller sugtabletter.

Be om hjälp

Ibland kanske du bara behöver prata när du missar röka. Ex-rökare är bra att prata med, eftersom de är benägna att veta hur du känner. Du kan behöva extra stöd under de första veckorna efter att du slutat. Be en vän att ringa dig varje dag för att se hur du gör. Telefonrådgivning kan också hjälpa dig att hålla på rätt spår. Fråga din läkare, lokala sjukhus, eller hälsa avdelning för att sätta dig i kontakt med en telefon kurator. Du kan också ha att göra med tvivlarna när du väljer att sluta. Förklara för eventuella tvivlare varför du sluta. Berätta för dem att sluta är viktigt för dig. Be för deras stöd. Berätta för din rökning kompisar som du kan gå ihop i stället för att röka tillsammans. Om någon tycker att du inte kommer att lyckas, säger att du har en bra sluta plan. Låt honom eller henne veta att du fastnar med den.