Vatisa

Är din medicin fungerar för dig?

Receptbelagda läkemedel kan förbättra ditt liv, men när de inte används på rätt sätt, kan de ha motsatt effekt.

"Mediciner är allvarliga saker och får aldrig ta lätt på", säger Douglas Hoey, R.Ph., MBA, operativ chef för den nationella gemenskapen Apotekare Association (NCPA) i Alexandria, Virginia "På TV ser du reklam för receptbelagda läkemedel allt blandat med reklam för kex och bilförsäkring. Detta har skapat en uppfattning om att receptbelagda läkemedel är alltid säker, men det är inte fallet. "

Ställ dessa frågor varje gång du ordinerats en medicin.

Fråga: Hur ska jag ta detta läkemedel?

Nästan tre av fyra människor inte tar sina mediciner på rätt sätt, enligt en färsk NCPA undersökning av 1000 personer. Vissa bryr sig aldrig för att fylla sina recept i första hand. Andra slutar ta ett läkemedel utan att först få sina läkares OK. Andra inte följer anvisningarna på etiketten.

Det är en sak att inte ta en föreskriven piller för smärta eller kall symtomlindring när du börjar må bättre. Det är en annan att ta en osäker dos av denna medicin, eller att misslyckas med att ta ett läkemedel som kan hjälpa till att förhindra en hjärtinfarkt, stroke eller diabetesrelaterad blindhet eller amputation.

Om du vet att du inte har råd med drogen din läkare har ordinerat, tala om det. En billigare läkemedel kan existera. Eller, om du tvivlar på att läkemedlet kan verkligen göra det mycket bra för dig, låt din läkare eller farmaceut vet. Det här är din chans att lära sig alla fakta och diskutera alternativ.

Fråga: Hur vet jag att läkemedlet fungerar?

Ofta kan ett rutintest tydligt visa om läkemedlet du tar gör sitt jobb. Till exempel kan ett blodsockertest hjälpa visa om en diabetes medicin fungerar. En kolesterol test kan berätta om ditt kolesterol medicinering. En synundersökning kan visa om en glaukom läkemedlet fungerar.

Med smärtstillande medel, antihistaminer och muskelavslappnande, kan endast den person som tar dem veta säkert.

Om dina symtom inte förbättras, se till att låta din läkare eller farmaceut vet så behandlingen kan justeras vid behov.

F: Om jag mår bättre, ska jag sluta ta medicinen?

"Mår bättre är vad vi alla vill ha - det är målet", säger Hoey. "Men om du börjar må bättre är det enda bedömning av om du ska ta din medicin, att inte ta det kan vara ett farligt misstag."

För vissa läkemedel, stannar dosen är inget problem. Om allergiska symptom blir bättre, kan du göra fint utan antihistaminer.

Dessa läkemedel kan orsaka allvarliga problem när du slutar ta dem för tidigt:

  • Antibiotika. Bakterier kan växa resistenta mot läkemedlet, om du inte tar alla doser som ordinerats, oavsett hur bra du börjar känna dig. Som ett resultat, kan din infektion återkomma med besked. Vad värre är, kan medicineringen inte längre arbeta med den typen av infektion.

  • Kolesterol, diabetes eller blodtryck mediciner. Ofta personer som tar dessa mediciner känner sig alldeles utmärkt även när de slutat ta droger. "Men inuti", säger Hoey, "kroppen lider av skadan. Med tiden kan detta leda till stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt, diabetes, amputationer, blindhet, eller njursvikt. "

I vissa fall kan gå av en drog plötsligt orsaka allvarliga problem på kort sikt, liksom.

"Till exempel kan blodtrycket faktiskt skjuta högre än den var innan behandlingen, om du slutar att ta ditt blodtryck medicin plötsligt", säger Hoey.

När du är osäker, kontrollera med din läkare eller apotekspersonal innan du avbryter en medicin.

F: Om jag mår sämre än tidigare, ska jag fortsätta att ta det?

Följ anvisningarna på etiketten vad gäller biverkningar. Ibland är det viktigt att omedelbart sluta ta ett läkemedel och kontakta en läkare. I varje fall får din läkare eller apotekspersonal om råd först.

F: är denna drog verkligen rätt för mig?

Om du har tagit ett visst läkemedel i flera år för att behandla en kronisk sjukdom, kan det vara dags för dig att se över dina recept med din vårdgivare. Det kan finnas ett nyare läkemedel som är effektivare, har färre biverkningar, eller kan ersätta flera läkemedel.

Hoey påminner om att det hela handlar om att ta dina mediciner på allvar. "Genom att använda dem som ordinerats och kommunicera med din läkare eller apotekspersonal, du öka oddsen att du får frisk och hålla sig frisk."