Vatisa

Klimakteriet

Klimakteriet Fakta

Klimakteriet är när östrogen och progesteron produktion, ägglossning och menstruation stopp. Det är en naturlig del av en kvinnas liv. Läs mer om klimakteriet ›

Symptom: perimenopause

För de flesta kvinnor, symptomen på klimakteriet avtar efter att menopause.In tiden kan symtomen lindras för att hjälpa dig att må bättre. Ledande en hälsosam livsstil kan hålla dig ditt bästa. Tipsen nedan kan hjälpa till. Göra saker som du tycker om och umgås med människor du älskar är bra sätt att hålla humöret uppe när kroppen går igenom förändringar i klimakteriet..

  • Vad händer: När hormonnivåerna går ner, kan perioder blir oregelbunden och svår att förutsäga. Dessa förändringar är ofta det första tecknet på klimakteriet.

  • Vad du kan göra: Håll kuddar eller tamponger till hands ifall din tid kommer oväntat. Du kanske också vill tala med din läkare om att ta p-piller för att hjälpa till att reglera dina perioder.

Läs mer om klimakteriet ›

Behandling: hormonbehandling

Användningen av östrogen för att komplettera det som inte längre produceras av kroppen, och hormonbehandling (HT), där östrogen och gestagen (ett syntetiskt progesteron) används i kombination, har varit föremål för stora kontroverser genom åren.

Om du vill veta mer om kvinnors hälsa, och specifikt hormonbehandling, National Heart, Lung, and Blood Institute of National Institutes of Health (NIH) lanserade Womens Health Initiative (WHI) 1991. Studien bestod av kliniska prövningar och en observationsstudie, som tillsammans deltar mer än 161.808 i allmänhet friska postmenopausala kvinnor.

De kliniska studierna var utformade för att testa effekterna av postmenopausal hormonbehandling, kostförändringar, och kalcium och D-vitamin på hjärtsjukdom, frakturer, och bröst-och tjocktarmscancer.

Läs mer om hormonbehandling ›

Att leva med: gör det igenom klimakteriet

Kom ihåg den dagen du fick din första tid? Det var tätt följd av insikten att du skulle ha att göra med ca 40 års eventuella kramper, uppblåsthet, och chokladbegär varje månad. Det tog några justeringar. Men så småningom få din tid blev en del av ditt liv rutin. Det samma kan sägas om klimakteriet. Den tid då mensen upphör för gott kräver en justering av ditt psyke och din kropp. Men det är också en tid du kan vara redo för om du vet lite mer om vad som väntar. Om du kan göra det genom puberteten, kan du göra det genom klimakteriet!

Läs mer om att leva med klimakteriet ›