Vatisa

Infertilitet översikt

Infertilitet innebär att ett par inte kan bli gravid eller stanna gravid efter minst ett år för att försöka.

Trots att utforma ett barn kan tyckas enkelt och naturligt, våra kroppars processer är ganska komplicerat. Att bli gravid beror på många faktorer, bland annat produktion av friska spermier från mannen och friska ägg från kvinnan, och frisättning av en hälsosam ägg (ägglossning) av kvinnan. Det beror också på ett hälsosamt foder i livmodern, lyckad befruktning av ägget, och korrekt implantation av det befruktade ägget i livmodern. Om bara en av dessa steg går fel, kan infertilitet leda.

Om du upplever infertilitet problem, du är inte ensam. Många par kämpar för att bli gravid, och av många skäl. Män och kvinnor är lika benägna att ha problem som orsakar infertilitet.

Faktorer som påverkar fertiliteten hos kvinnor

För en kvinna, får utmaningar inkluderar hormonella problem, infektion eller sällsynta genetiska avvikelser. En annan faktor är endometrios, en sjukdom där vävnad som kantar livmodern utvecklas utanför livmodern. Detta kan orsaka ärrvävnad att bilda och påverka reproduktionsorganfunktion.

Ett annat vanligt problem är blockering av äggledarna, vilket förhindrar att spermier och ägg från mötet. Ibland kan en kvinna immunsystem stör normal ägglossning, befruktning, eller implantation av ett befruktat ägg. Kvinnor kan också utveckla antikroppar mot spermier som angriper och förstör spermier eller störa normal befruktning.

Faktorer som påverkar fertiliteten hos män

Faktorer som påverkar en mans fertilitet är låg eller obefintlig spermieproduktion, onormal spermiefunktion, hormonella störningar, och sällsynta genetiska avvikelser. Livsstil är en annan faktor. Droganvändning, stor alkoholkonsumtion, rökning, och vissa mediciner kan påverka spermiernas kvalitet och funktion. En man kan också ha spermier antikroppar som angriper och förstör spermier. En annan vanlig infertilitet faktor är åderbråck i pungen, breddningen av venerna i pungen. Denna sjukdom är oftast behandlingsbara och reversibla med kirurgi.

När ska du kontakta din läkare

När en kvinna är fortfarande inte gravid efter ett års oskyddat samlag eller efter sex månader hos kvinnor äldre än 35 eller om det finns kända problem som orsakar infertilitet, en medicinsk utvärdering av både mannen och kvinnan rekommenderas.

Tester och prov

En förlossningsläkare / gynekolog eller reproduktiv endokrinolog kommer att granska både partners medicinska och sexuella historier att utvärdera eventuella fysiska orsaker till infertilitet och om samlag är lämpligt tidsinställd. Kvinnan kan ha en fullständig fysisk undersökning, inklusive ett Pap-test, och hennes ägglossning och hormonfunktion kan utvärderas. Hon kan ha ett ultraljud för att visa några onormala sjukdomar som cystor på äggstockarna eller myom (godartade tumörer i livmodern).

En man kan genomgå en sperma analys för att utvärdera spermier, motilitet, form och kvantitet, förutom manligt hormon testning. Män kan hänskjutas till en urolog för vidare utvärdering.

Behandling

För vissa par, är orsaken till infertilitet aldrig hittats. Om orsaken bestäms, kan en specialist arbeta med dig för att fastställa den bästa behandlingen. Behandling för infertilitet bestäms utifrån din ålder, allmänna hälsa och sjukdomshistoria, omfattningen och orsaken till sjukdomen, och dina önskemål.

De flesta infertilitet fall behandlas med konventionella behandlingsmetoder, till exempel medicinering eller kirurgisk reparation av reproduktionsstörningar. Beroende på orsaken, det finns många alternativ för en infertila par, inklusive insemination förfaranden, laboratorie befruktning, sperma injektioner, givare ägg, och mer. Du kommer att arbeta med din läkare för att avgöra det bästa alternativet för dig.