Vatisa

Förstå fertilitetsproblem: kvinnans utvärdering

För att hjälpa din läkare leta efter orsaken till fertilitetsproblem, kommer du att ha en utvärdering. Denna utvärdering omfattar en medicinsk historia, fysisk undersökning, och några grundläggande tester. Vid behov kan läkaren också rekommendera förfaranden som ger en närmare titt på de reproduktiva organen.

Medicinsk historia

Läkaren kommer att be om din hälsa, livsstil och andra faktorer som kan påverka fertiliteten. Detta inkluderar hur ofta du har sex, dina menstruationer och eventuella mediciner eller örter du tar. Var noga med att tala om eventuella tidigare graviditeter eller operationer. Du bör också nämna om du har haft några bäcken infektioner eller könssjukdomar.

Fysisk undersökning

En fysisk undersökning hjälper läkaren lära sig om din allmänna hälsa, liksom hälsan hos din reproduktiva organ. Den innehåller en gynekologisk undersökning för att kontrollera om det finns svullnad, infektion, eller andra tecken på problem. Din hormon funktion kontrolleras genom att titta på din bröstutveckling, kroppsfett, och hår fördelning.

Grundläggande tester

Din utvärdering kommer sannolikt även några grundläggande tester, till exempel blodprov. I vissa fall kan det även omfatta tester relaterade till livmoderhalsen.

 • Blodprov kan användas för att kontrollera en mängd olika faktorer. Dessa inkluderar:

  • FSH, LH, östrogen och progesteron.

  • Blodsocker-och insulinnivåer.

  • Tester för pågående eller tidigare bäckeninfektion.

  • Sköldkörtelfunktion.

  • Prolaktinnivåer. Detta är ett hormon som påverkar produktionen av bröstmjölk. Emellertid kan höga halter av prolaktin också förhindra ägglossning.

 • Cervical kulturer är prover från livmoderhalsen med en steril kompress. Provet skickas sedan till ett laboratorium och kontrolleras för tecken på infektioner som kan påverka fertiliteten.

 • Postcoital tester görs med hjälp av ett prov av livmoderhalssekret tagit några timmar efter samlag. Provet hjälper visar kvaliteten av slem, och huruvida sperma kan simma igenom den. Testet görs vanligen en eller två dagar före ägglossning.

Röntgenundersökningar

Som en del av utvärderingen, kan din läkare rekommendera röntgenundersökningar. Dessa gör det lättare att se de reproduktiva organen. De kan också bidra till att lokalisera problem. Imaging tester kan göras på läkarens kontor, sjukhus, eller en operation center. I de flesta fall, de orsakar lite eller inget obehag.

 • HSG (hysterosalpingogram) är ett röntgentest. Det används för att visa formen på livmodern och se till att äggledarna är öppna. Under testet är en kontrast färgämne placeras i livmodern och äggledarna. Färgämnet gör det lättare att se problem på röntgenstrålar.

 • Ultraljud testning använder smärtfri ljudvågor för att producera bilder av inre organ. Detta kan bidra till att visa problem med äggstockarna eller livmoderslemhinnan.

 • Sonohysterogram testning är en ultraljudsundersökning gjort med en saltlösning placeras i livmodern. Den saltlösning gör det lättare att se insidan av livmodern.

Andra tester

Vid behov, kan din läkare rekommendera andra, mindre vanliga tester. En del kan göras på läkarens kontor. Andra är gjort på ett sjukhus eller kirurgi centrum. För vissa förfaranden, kommer du att få narkos för att undvika obehag.

 • Hysteroskopi använder en liten, upplyst teleskop-liknande anordning (hysteroskop) för att se insidan av livmoderhalsen och livmodern. Det görs vanligen strax efter menstruation.

 • Endometrial biopsi används för att ta ett litet urval av livmoderslemhinnan. Detta kan bidra till att visa problem som kan hindra ett embryo från implantation. Ett litet insugningsröret (kateter) sätts in i livmodern för att ta provet.

 • Laparoskopi är en typ av operation som kan hjälpa till att avslöja problem på ytan av de reproduktiva organen. Ett tunt, upplyst teleskop-liknande anordning (laparoskop) är införd i kroppen. Din läkare då ser de reproduktiva organen genom omfattningen.