Vatisa

Infertilitet

Infertilitet fakta

Infertilitet innebär att ett par inte kan bli gravid eller stanna gravid efter minst ett år för att försöka. Trots att utforma ett barn kan tyckas enkelt och naturligt, våra kroppars processer är ganska komplicerat. Läs mer om infertilitet ›

Infertilitet tester

Vilken typ av tester kommer att hjälpa mig att ta reda på varför jag har problem att bli gravid?

Infertilitet drabbar ca 15% av alla par som försöker graviditet. Orsaken finns i den manliga omkring 20% ​​av tiden och vid den kvinnliga omkring 40% av tiden. Faktorer som berör båda parter är närvarande ungefär en tredjedel av tiden. Ingen specifik orsaken finns i omkring 15% av alla par.

Läs mer om infertilitet tester ›

Klamydia kan leda till infertilitet

Många av oss inser inte att vissa sexuellt överförbara sjukdomar (STD) kan orsaka några symtom, vilket innebär att du kan ha en STD och inte vet det. Och vissa könssjukdomar kan leda till infertilitet, utomkvedshavandeskap eller kronisk bäckensmärta.

Klamydia är en av dessa sjukdomar. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) uppskattar att mer än 2,8 miljoner människor smittas varje år.

Klamydia är vanligast hos sexuellt aktiva unga vuxna. Mer än hälften av alla infektioner involverar människor åldrarna 18 till 24. Du kan få klamydia under oralt, vaginalt eller analt sexuell kontakt med en smittad partner. Sjukdomen kan orsaka urladdning penis hos män och infertilitet hos kvinnor. Det kan också orsaka allvarliga hälsoproblem hos nyfödda barn smittade mödrar.

Läs mer om klamydia och infertilitet ›

Bäckeninflammation: vanligaste orsaken till infertilitet

Inflammatoriska sjukdomar (PID) orsakas av bakterier, oftast samma typ av bakterier som är ansvarig för flera sexuellt överförbara sjukdomar som gonorré och klamydia. I vissa fall PID utvecklas från bakterier som har färdats genom vaginan och livmoderhalsen med hjälp av en spiral (spiral).

PID kan påverka livmodern, äggledarna och / eller äggstockar. Det kan leda till bäcken sammanväxningar och ärrvävnad som utvecklas mellan inre organ, vilket orsakar pågående bäckensmärta och möjligheten av ett utomkvedshavandeskap (det befruktade ägget blir fäst sig utanför livmodern). Utan behandling kan infertilitet utvecklas. Faktum är att en av 10 kvinnor med PID blir infertila. Om den inte behandlas, kan PID också leda till kronisk infektion. Dessutom, om PID inte diagnostiseras tidigt nog, kan peritonit och inflammation i väggarna i buk-och bäckenhålan utvecklas.

Läs mer om inflammatoriska sjukdomar ›

Många orsaker till infertilitet

Infertilitet definieras av European Society for Reproductive Medicine (ASRM) som en sjukdom i det reproduktiva systemet som försämrar kroppens förmåga att utföra den grundläggande funktionen av reproduktion. Trots att utforma ett barn kan tyckas vara enkel och naturlig, är den fysiologiska processen ganska komplicerat och beroende av korrekt funktion av många faktorer, bland annat följande, som anges av ASRM:

  • Produktion av friska spermier från mannen

  • Produktion av friska ägg från kvinnan

  • Oblockerade äggledarna som gör att spermierna att nå ägget

  • Den spermiernas förmåga att befrukta ägget

  • Förmågan hos det befruktade ägget för att bli implanterad i livmodern

  • Adekvat embryokvalitet

Läs mer om de många orsaker till infertilitet ›