Vatisa

Genital HPV: diagnos och behandling

Genital HPV är ofta upptäcks vid en rutinmässig undersökning. Din läkare kan fråga om du är sexuellt aktiv, och om du har haft dysplasi eller genitala vårtor innan. Du kan också kontrolleras för tecken på andra sexuellt överförbara infektioner. Genitala HPV kan inte botas, men dess effekter kan behandlas.

Din examen

 • En Pap-test kan visa tecken på dysplasi eller vårtor på livmoderhalsen. Ett prov av celler som tas från livmoderhalsen och betraktas under ett mikroskop.

 • En kolposkopi kan göras för att se dysplasi eller vårtor tydligare. Ett förstoringsglas omfattning (colposcope) används för att titta på livmoderhalsen genom slidan.

 • En acetowhite testet gör vårtor lättare att se. Vinäger appliceras på livmoderhalsen eller andra hud som kan påverkas. Om vårtor är närvarande, de blir vita. Detta test kan göras under en kolposkopi.

 • Ett DNA-test kan ta reda på vilken stam av HPV du har. Onormala celler studeras för att se om du löper högre risk för cancer. Detta kan påverka din behandlingsplan.

Om du har genitala vårtor

De stammar av HPV som orsakar vårtor är ofta inte samma stammar som leder till cancer. Om du har genitala vårtor, visa dem för din läkare. Var medveten om att genitala vårtor:

 • Kan visas ensam eller i grupp, och kan vara svåra att se.

 • Kan kännas som torra, fasta stötar och ser ut som ett utslag.

 • Kan se annorlunda ut på huden än på slemhinnor. Vårtor på en kvinna kan se annorlunda ut vårtor på en man.

Din behandling

Det finns inget botemedel mot genital HPV. Dock kan effekterna av HPV skall behandlas. Behandla dysplasi bort de celler som kan leda till cancer. Att behandla vårtor kan hjälpa till att hålla dig från att sprida viruset till andra.

Behandlingstyper

 • Dysplasi eller vårtor kan tas bort med värme (diatermi), frysning eller laser. Proceduren utförs av din läkare. Antalet behandlingar som du behöver beror på hur mycket vävnad måste avlägsnas.

 • Mediciner kan appliceras för att behandla externa vårtor. Vissa läkemedel föran ditt immunförsvar för att rally mot HPV. Andra är frätande medel som förstör vårtor. Mediciner kan appliceras på läkarmottagningen eller hemma.

 • Andra behandlingar är under utveckling som mer man lär sig om HPV. Ett HPV-vaccin finns tillgängligt. Prata med din läkare om huruvida detta vaccin är rätt för dig.

Olika sätt att hålla sig frisk

Även om vissa stammar av HPV är kopplade till livmoderhalscancer, de flesta människor med HPV inte utvecklar cancer. Uppföljning med din läkare och hålla ditt immunsystem friskt hjälp minskar cancerrisken ännu mer. Också be din läkare om att ta emot HPV-vaccinet.

Uppföljning

 • Schemauppföljningsbesök enligt anvisningarna. Se din läkare om du märker några nya vårtor.

 • Har Pap-test så ofta som din läkare säger till. Detta sätt alla dysplasi upptäcks tidigt, när behandlingen fungerar bäst.

Håll ditt immunförsvar starkt

 • Ät näringsrik mat. Att äta fem portioner frukt och grönsaker per dag hjälper till att sänka risken för många typer av cancer. Forskning visar att folsyra (finns i fullkornsprodukter, bönor och broccoli) kan hjälpa till att förebygga livmoderhalscancer.

 • Rök inte. Rökning försvagar immunförsvaret, vilket gör dig mer mottaglig för HPV. Rökning ökar också risken för livmoderhalscancer och andra typer av cancer.

 • Få gott om sömn varje natt. När du är utvilad, är ditt immunförsvar bättre rustade för att bekämpa virus som HPV.

För att skydda mot HPV

Om du har sex, det bästa sättet att förhindra spridning av HPV är att använda en latex kondom varje gång. Men kom ihåg att kondomer och andra hinder som bara skyddar huden de täcker. Om du är med någon ny, prata om HPV och andra sexuellt överförbara sjukdomar innan du har sex. Om du är i en engagerad relation och är för närvarande inte använder kondom, kanske du inte behöver ändra dina vanor. Prata med din partner och göra ett val som känns rätt för er båda.

Ett vaccin kan förhindra HPV hos unga män och kvinnor. Fråga din läkare om detta vaccin kan vara rätt för dig.