Vatisa

HPV och genitala vårtor: förstå din diagnos

HPV (humant papillomvirus) är det virus som orsakar genitala vårtor. Om du har HPV, är du inte ensam. Miljontals människor bär detta virus. Att ta reda på du har HPV kan vara upprörande för dig och din partner. Men att lära sig om HPV och dess behandlingar kan göra dig både att må bättre. Sedan kan du gå vidare med ditt liv tillsammans.

Acceptera din diagnos

Till en början kan det vara svårt att svara på vad du har lärt dig. Ta dig tid att låta allt sjunka in Här är några saker att tänka på:

  • Hur din kropp ser ut. Kom ihåg att genitala vårtor kan tas bort. Du kan känna dig bättre om du delar orolig för din kropp med din partner.

  • Långsiktiga hälsofrågor. Vissa stammar av HPV är förknippade med cervikal-och andra cancerformer. Men de flesta människor med HPV inte utvecklar cancer. Ta hand om dig själv och se din läkare enligt anvisningar minskar cancerrisken ännu mer.

  • Skydda din partner. Att vara ärlig om HPV skyddar din partners hälsa. Du och din partner kan vidta åtgärder för att hålla HPV sprids. Om du är med någon ny, prata om HPV innan du har sex.

Att prata med din partner

  • Om du är lugn, kan din partner tycker att det är lättare att vara lugn. Kom ihåg att HPV kan ta månader eller år för att producera vårtor. Det är nästan omöjligt att veta vem som var smittad först. Försök inte att skylla på varandra.

  • Föreslå att din partner få kontrolleras. Även om inga vårtor är närvarande, kan besöka en läkare gör din partner känner sig bättre.

  • När ni båda känner sig redo, det är okej att ha sex. Det är säkrast att använda en latex kondom varje gång. Men vet att kondomer och andra hinder som bara skyddar huden de täcker. Vårtor är smittsamma, så undvik att röra dem. (Detta inkluderar oralsex.)

  • Om du är i en engagerad relation och är för närvarande inte använder kondom, diskutera om du vill ändra dina vanor. Kom ihåg att kondomer är det enda effektiva sättet att skydda mot många sjukdomar.

  • Föreslå att din partner frågar sin läkare om HPV-vaccinet. Och be din egen läkare om detta vaccin är rätt för dig.