Vatisa

Hiv och aids

HIV-och AIDS-fakta

Humant immunbristvirus (HIV) är en virusinfektion som försämrar kroppens immunförsvar och orsakar förvärvat immunbristsyndrom (AIDS). Läs mer om hiv och aids ›

Aids är fortfarande viktigt

Sant eller falskt: Nu när läkemedel finns tillgängliga för att behandla AIDS, är detta könssjukdom inte mycket av ett hot för de flesta.

Svaret är falskt. AIDS experter oroar sig för att alltför många människor tro något annat, och har blivit mindre försiktiga med att skydda sig själva. Forskning visar att de som tror nya läkemedel kommer att hålla dem väl om de blir smittade med hiv kan välja att inte säker sex. Och det är en farlig val.

Läs mer om vikten av aids ›

Symtom på hiv / aids

Symptomen av hiv / aids följa av HIV angriper cellerna i kroppens immunsystem. Tidigt i sjukdomen, många människor med HIV-infektion har inga symptom. Vissa personer kan uppleva influensaliknande symtom som inträffar ungefär fyra till åtta veckor efter infektion. Tidiga symtom på hiv / aids kan inkludera:

  • Trötthet

  • Huvudvärk

  • Återkommande feber

Läs mer om symptom på hiv / aids ›

De myter och fakta om donera och ta emot blod

Många myter är förknippade med att donera och ta emot blod, inklusive hot om att fånga hiv, hepatit och andra smittsamma sjukdomar.

Den europeiska Röda Korset uppskattar att mindre än 5 procent av stödberättigande folk donera blod.

Låt oss skingra några av de myter genom att undersöka de fakta om donera och ta emot blod.

Läs mer om att donera och ta emot blod ›

AIDS / HIV i barn

HIV orsakar AIDS. Aids dödar genom att göra en person oförmögen att kämpa mot sjukdomen. Det finns inget botemedel. Hiv / aids är inte bara döda äldre homosexuella män. Det kan döda dig. HIV överförs från person till person. Det passeras genom kroppsvätskor. Detta inkluderar blod, sperma, och vaginal vätska. Hiv kan överföras från en gravid mamma till hennes ofödda barn.

Du kan få hiv från:

  • Att ha sex med en person som har hiv eller aids. Detta inkluderar vaginalt, oralt eller analsex. Det kan vara sex med någon av motsatt eller samma kön.

Ta reda på vad varje tonåring bör veta om hiv och aids ›

Resa med hiv

För personer med humant immunbristvirus (hiv), det virus som orsakar aids, kan resa medföra några särskilda risker. Enligt Centers for Disease Control and Prevention (CDC), resor, särskilt till utvecklingsländer, kan öka risken att smittas av opportunistiska infektioner. Dessa infektioner kallas opportunistiska, eftersom en persons försvagat immunförsvar ger infektionen möjlighet att utvecklas.

Särskilda försiktighetsåtgärder som bör vidtas om du reser med HIV bland annat följande:

Läs mer om att resa med hiv ›