Vatisa

Vill du bli gravid? Följ den 90 - dag guide

Som med så många saker i livet, det lönar sig att vara beredd-och befruktningen är inget undantag. Minst 90 dagar innan du börjar försöka bli gravida, bör både män och kvinnor vidta åtgärder för att förbättra sin kost och motion rutiner, samt finjustera några mediciner som de kan vidta för att se till att de är vänliga mot det växande fostret.

"Om du optimera alla dessa saker, kommer du att förbättra din fertilitet, minskar risken för missfall och förbättra utfallet av graviditeten, vilket innebär att både mor och barn kommer att vara friskare," säger Lisa C. Mazzullo, MD, klinisk biträdande professor i obstetrik vid Northwestern University Medical School i Chicago och medförfattare Innan graviditeten: En 90-dagars Guide för par på hur man förbereder för en hälsosam Conception.

För män, de 90 dagarna före befruktningen är avgörande eftersom det är den utvecklings livscykel spermier.

"Det är dags att avskaffa saker i en mans kost och livsstil som kan vara ett problem och förbättra saker för att öka hälsan hos spermier," säger Dr Mazzullo.

För kvinnor, vad de gör under den 90-dagarsperiod kan öka sina chanser att bli gravid. De kan också bidra till att minska risken för komplikationer, så länge som de fortsätter sina goda vanor till leverans.

Med detta i åtanke, Dr Mazzullo ger dessa förslag för graviditet beredskap.

Akta meds

Minst 90 dagar innan du försöker bli gravid, kvinnor med kroniska sjukdomar, såsom astma, högt blodtryck, ett krampanfall, eller diabetes, bör se sin läkare och förlossningsläkare-gynekolog för att se till att deras sjukdomar är stabila och deras medicinering regimer vunnit " t vara skadligt för ett foster.

Vid behov kan blod arbete att behövas för att finjustera din läkemedelsanvändning. En förutfattade besök kan också hjälpa läkaren att felsöka för sjukdomar eller sjukdomar som du kanske inte vet att du har det kan förhindra graviditet eller störa en sund utveckling av ditt barn.

I vissa fall kan du bli ombedd att sluta ta vissa mediciner. Om så är fallet, "en månad eller två före befruktningen är den tid du behöver för att få medicinen ur ditt system," säger Dr Mazzullo.

Om du är på psykiatrisk medicinering, du bör också träffa din läkare eller psykiater om avvänjning ner till den lägsta möjliga dos.

Med mediciner för depression eller ångest, är det bäst att vara på bara en drog, om du kan, i stället för två eller tre, och för att vara på den lägsta dosen möjligt, säger Dr Mazzullo.

Vad du än gör, sluta inte dessa läkemedel på egen hand, precis som du inte skulle sluta med diabetes eller astma mediciner.

"Du kommer inte att vara mentalt på topp, vilket kan påverka hur väl du tar hand om dig själv," varnar Dr Mazzullo. "Om du är deprimerad eller orolig, till exempel, kanske du inte äter rätt eller motion, vilket är viktigt för befruktning, samt fostrets tillväxt och utveckling. Du kan också vara högre risk för förlossnings depression efter leverans. "

Om du reser utomlands och behöver speciella vaccinationer, få dem tre månader innan du försöker bli gravid. "Du behöver de vacciner som långt i förväg så det är säkert att föreställa sig", säger hon.

Vissa mediciner kan också påverka spermiernas kvalitet och sexuella problem, varför män som tar mediciner måste också kontrollera med sin läkare om de är behandlas för en kronisk sjukdom.

Ta folsyra

Det är viktigt att kvinnor som hoppas bli gravida får minst 400 mikrogram folsyra varje dag minst en månad före befruktningen, särskilt om deras kost inte innehåller tillfredsställande gröna bladgrönsaker och andra källor till folsyra.

"Genom att få tillräcklig folsyra i förväg, kan du minska risken för neural-rörsdefekter, som ryggmärgsbråck," säger Dr Mazzullo. Den rekommenderade dosen för folsyra kan vara högre om en kvinna har en personlig eller familjär historia av neuralrörsdefekter.

När du blir gravid, du troligtvis kommer att behöva byta till en prenatal vitamin, så tala med din vårdgivare.

Minska alkohol, koffein

Eftersom alkoholexponering kan öka risken för missfall och påverka fosterutveckling (fetalt alkoholsyndrom eller FAS), är det viktigt för kvinnor som försöker bli gravida att inte dricka någon alkohol minst en månad innan du försöker bli gravid.

Alkohol påverkar din ägglossning mönster eftersom den påverkar olika enzymer i levern.

"Jag säger ofta mina patienter om de vill ha ett glas vin eller en margarita, för att få den under sina perioder. Men under andra halvan av månaden, när de kunde föreställa sig, att inte dricka alls", säger hon.

Män bör också dämpa deras alkoholintag. "Om de dricker mer än två drinkar per dag, kan de göra färre spermier eller göra vad jag kallar" slarviga simmare, '"säger Dr Mazzullo. "Spermierna utvecklas, men det är inte att få jobbet gjort."

Likaså bör män och kvinnor som försöker bli gravida minska sitt koffeinintag till mindre än två koffeinhaltiga drycker om dagen för att undvika att försämra spermiernas rörlighet och kvinnlig fertilitet.

Rökning eller använda illegala droger kan ha allvarliga effekter på fostrets utveckling. Rökning och andra former av tobaksbruk kan leda till ett barn som är underviktiga eller med hindrad intellektuell eller känslomässig utveckling. Illegala droger kan orsaka fosterskador, utvecklingsstörningar och andningsproblem. Barn vars mödrar använt illegala droger under graviditeten kan vara beroende av droger.

Få i utövandet vana

Kvinnor som tränar före graviditeten tenderar att vara friskare under graviditeten.

"Genom att förbereda din kropp i förväg, du får den i bästa möjliga form för maraton av graviditeten," säger Dr Mazzullo.

Även motion, i sig, påverkar inte en mans fertilitet, vad han bär under träning kan. Män som vistas mycket tid i ett Suspensoirn, till exempel, bör begränsa sig en så mycket som möjligt under befruktningen period eftersom det kan värma testiklarna och lägre spermieantal. Av samma anledning, män också bör begränsa sin tid i en badtunna, spa eller ångbastun till 15 minuter två gånger i veckan.

Mer information om graviditet