Vatisa

Hitta din idealvikt

De flesta människor i tidningar och på TV är mycket smalare än genomsnittet, men det här är den "ideala" som många människor strävar efter. Innan du bestämmer dig för att du inte kommer att vara glada tills du kommer ner till ett visst antal pounds, tänka på:

  • Din ålder. Du vill förmodligen att du kan komma tillbaka till din college vikt. Men aktuell forskning visar att det inte är ohälsosamt att få lite när vi åldras.

  • Ditt kön. Generellt män har mer muskler och tyngre ben än kvinnor, vilket innebär att friska män brukar väga mer än friska kvinnor i samma höjd.

  • Din nuvarande vikt. Om du är mycket tung, fokusera på att förlora en mindre mängd (till exempel 10 procent av din kroppsvikt). Förlora bara 5 till 10 pounds kan förbättra din hälsa.

Din kroppsfett procent

Ett kilo muskler väger lika mycket som ett kilo fett, men det tar mindre plats. Tänk på en tränad idrottsman och en "soffpotatis". Även om de kan vara samma höjd och vikt, utseende idrottaren montör, är friskare, och troligen bär en mindre storlek av kläder. Om du är muskulös, kan en kroppsfett testet vara ett mer exakt mått på din idealvikt än badrumsvåg. Prata med din läkare, som kan hjälpa dig att sätta lämpliga mål för dig själv.