Vatisa

Vad du kan göra för att förhindra åderförkalkning

Din hälsa är en fiende: åderförkalkning. Åderförkalkning är vanligt, och dess effekter kan vara förödande och orsaka stroke, hjärtinfarkt och död. Den goda nyheten är att du kan vidta åtgärder för att skydda dig mot denna sjukdom.

Vad är åderförkalkning?

Friska artärer är som rören i ett nytt hus. Deras innerväggarna är släta och rena, vilket gör det möjligt att enkelt transportera blodet din kropp behöver. Men artärer, som rör, kan bli tilltäppt. Fettämnen, såsom kolesterol, kan hålla sig till de inre väggarna i en artär. Dessa avlagringar, som kallas plack, kan på sikt bromsa eller blockera blodflödet. Denna blockering är åderförkalkning, och det kan påverka någon medelstor till stor artär i kroppen. När åderförkalkning påverkar artärerna som levererar blod till hjärtat, det kallas kranskärlssjukdom.

Hur är kolesterol mäts?

The National Heart, Lung and Blood Institute (NHLBI) rekommenderar att alla vuxna äldre än 20 har sin kolesterolnivå kontrolleras vart femte år. Detta görs med ett blodprov gjort efter fasta för nio till 12 timmar. Testet bör omfatta totalkolesterol, LDL (det "onda" kolesterolet), HDL (det "goda" kolesterolet) och triglycerider. NHLBI säger att din LDL-nivå bör vara mindre än 100 mg / dL om du har hög risk för hjärtsjukdom. Din totalkolesterol bör vara mindre än 200 mg / dL, och din HDL bör vara större än 40 mg / dL.

Är jag i riskzonen?

Dessa faktorer sätter du löper större risk för åderförkalkning:

  • Rökning

  • Högt blodtryck

  • Högt kolesterol

  • En familjehistoria av ateroskleros eller hjärtsjukdom

  • En stillasittande livsstil

  • Fetma

  • Diabetes

Att ha fler än en riskfaktor kan öka risken ännu mer. Du kan styra de flesta av ovanstående riskfaktorer. Följande tips kan hjälpa dig att förebygga åderförkalkning och förbättra din allmänna hälsa. Faktum är att genom att ta dessa steg, kan du kanske att stoppa utvecklingen om du har åderförkalkning.

Rökning

Om du röker, sluta. Forskarna tror att rökning kan orsaka åderförkalkning, eftersom det skadar kärlväggarna, vilket gör det lättare för plack att bygga upp. Rökning innebär en ännu farligare risk när du har andra riskfaktorer, såsom högt blodtryck eller diabetes. Sluta röka idag. Om du vill ha hjälp att sluta, tala med din läkare. Han eller hon har information om mediciner och program för att hjälpa till att göra sluta enklare. Undvik också platser där det finns cigarettrök. Forskning tyder på att rök från andra kan öka risken för åderförkalkning.

Diet

Gör ändringar i din kost. En kost rik på mättat fett och kolesterol kan öka dina kolesterolnivåer. När du har högt kolesterol, finns mer plack till linje kärlväggarna och begränsa dina artärer. Den europeiska Heart Association rekommenderar att du minskar mängden kolesterol och mättat fett i kosten. Kolesterol och mättat fett finns främst i animaliska produkter såsom kött, fisk, ägg, mjölk och andra mejeriprodukter. Kontrollera livsmedelsmärkningen för att hitta mängden mättat fett i en produkt. Undvik också att stora mängder salt och socker. Var försiktig med förädlade livsmedel, såsom frysta middagar. De kan vara mycket fett, socker, salt och kolesterol. Välj massor av färska eller frysta frukter och grönsaker, mindre portioner magert kött och fisk, och hela korn som havre och fullkornsvete. Välj omättade vegetabiliska oljor som rapsolja istället för mättade fetter som smör.

Motion

Träna regelbundet. Regelbunden aerob träning kan hjälpa till att bekämpa åderförkalkning genom att minska mängden fett i blodet, sänker ditt blodtryck och kolesterol, och kontrollera din vikt. Det är aldrig för sent att börja träna. Rask promenad, simning och cykling är bra val. Det är OK att börja långsamt och arbeta upp till 30 minuter på de flesta dagar. Men innan du börjar, fråga din läkares råd om vilken typ av träningsprogram är rätt för dig.

Kontroller

Få regelbundna kontroller. Har din läkare kontrollera ditt blodtryck och kolesterol. Högt blodtryck kan komplicera åderförkalkning genom att orsaka kärlväggarna för att hårdna och tjockna, en sjukdom som kallas åderförkalkning. Prata om din hälsa och dina riskfaktorer för åderförkalkning med din läkare.

Diabetes

Styra diabetes med din läkares hjälp. Människor som har diabetes utvecklar åderförkalkning snabbare. Om du har diabetes, kontrollera ditt blodsocker noggrant.

Får jag veta om jag har det?

Möjligen inte. Åderförkalkning är en sjukdom som utvecklas långsamt över tiden och kan börja så tidigt som tonåren. I ett tidigt skede, kommer du inte att ha några symtom. Men i sin avancerade stadier, när artärerna är nästan eller helt blockerade, kan du ha symtom som domningar, svaghet, bröstsmärtor eller kramper. Eller kanske du inte märker symtom tills du har en stroke eller en hjärtattack.

Eftersom symtomen visas först efter skadan har skett, inte vänta på symptom utvecklas innan de gör något åt ​​åderförkalkning. Börja med att göra livsstilsförändringar som beskrivs ovan, även om du mår bra.

Tillsammans kan du och din läkare bestämmer vilka åtgärder du behöver ta för att vinna kampen.